Альмодовар та інші зірки кіно вимагають від Путіна звільнити українського режисера

— 10 червня 2014, 19:47

Видатні режисери сучасності звернулися до президента Росії Володимира Путіна та інших представників російської влади з приводу затримання українського режисера Олега Сенцова.

Відповідне звернення оприлюднено на сайті Ради Європейської кіноакадемії.

Серед підписантів звернення такі видатні режисери як Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Агнешка Голанд Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, польський актор Даніель Ольбрихскі та інші.

"Ми, його європейські колеги, глибоко стурбовані і не можемо не хвилюватися за його долю та його майбутнє", - сказано у зверненні зірок світового кінематографа.

Вони закликають російську владу гарантувати Сенцову безпеку, оприлюднити його місцезнаходження, висунути йому чіткі обвинувачення або звільнити, а також провести прозоре розслідування.

Лист адресовано Володимиру Путіну, голові Державної Думи Сергію Наришкіну, главі МВС Росії Володимиру Колокольцеву, міністру культури Володимиру Мединському, а також голові ФСБ Олександру Бортнікову та генеральному прокурору Юрію Чайці.

Як відомо, український режисер та активіст Олег Сенцов був затриманий в Криму 10 травня співробіниками ФСБ.

ФСБ РФ звинувачує його в підготовці у ніч на 9 травня в Сімферополі вибухів саморобних бомб біля меморіалу "Вічний вогонь" та пам'ятника Леніну.

За словами адвоката Сенцова, під час затримання він був підданий тортурам.

Про долю Сенцова не було відомо кілька тижнів, і лише згодом його друзі та близькі дізналися, що він знаходиться в Лефортово у Москві та звинувачується в тероризмі.

Українська правда

Реклама:

Головне сьогодні