В деяких країнах ЄС дозволять ГМО

— 12 червня 2014, 19:16

Це робииться для того, щоб інші держави, котрі не розглядають ГМО як потенційну небезпеку для своїх громадян, могли їх спокійно культивувати, повідомляє Bloomberg News.

Досягнення цього компромісу зрушило вирішення даного питання з мертвого місця.

Міністри екології ЄС зустрілися в середу, в Люксембурзі, щоб обговорити пропозицію 2010 року надати національним урядам право самим вирішувати питання вирощування злаків, котрі містять ГМО. Таким чином, вони зможуть більше не слідувати правилам внутрішнього ринку ЄС.

Законопроект спрямований на прискорення погодження запитів на посадку насіння з ГМО, зроблених такими компаніями, як Монсанто Ко (США) на рівні ЄС. Розкол в Європі з приводу безпеки споживання ГМО призвів до прострочення надання дозволу ЄС на їх вирощування і викликав скарги США та інших торгових партнерів, що прагнуть розширити глобальний біотехнологічний ринок насіння, вартістю майже в $ 16 млрд.

"Питання, пов'язані з розміщенням на ринку та імпортом ГМО, повинні залишатися у відомстві ЄС", йдеться в проекті ЄС, складеному міністрами у Греції.

Це в свою чергу означає, що деякі з імпортованих в Україну європейських продуктів харчування невдовзі можуть містити ГМО на законних підставах.

Реклама:

Головне сьогодні