З січня-2015 українці здаватимуть відбитки пальців на Шенген

— 20 червня 2014, 12:51

Її введення вимагатиме від українців здавати відбитки пальців при поданні документів на шенгенську візу.

Нові правила мають набути чинності 29 січня, повідомили ЄвроПравду в офісі комісара ЄС Сільвії Мальмстрьом, до сфери відповідальності якої входить візова політика.

"Впровадження Візової інформаційної системи в країнах Східного партнерства, в тому числі в Україні, заплановане на 29 січня 2015 року, однак ця дата ще потребує офіційного підтвердження Єврокомісією", - заявив в коментарі ЄвроПравді Тоув Ернст, представник прес-служби комісара Мальмстрьом.

Впровадження VIS не означає одночасної зміни візової політики. Ця база даних не модифіує критерії, що їх використовують консули, ухвалюючи рішення про видачу візи або про відмову у видачі. Однак з початком її роботи "всі, хто звертається за візою в України - незалежно від того, чи мають вони український паспорт чи ні - повинні будуть здавати відбитки пальців і ці біометричні дані заноситимуть ся до VIS", - зазначив Тоув Ернст.

Правила ЄС щодо здавання відбитків пальців передбачають кілька винятків, щокрема для дітей віком до 12 років, додав представник ЄК.

За правилами ЄС, відбитки пальців у візовій системі дійсні протягом 5 років - в цей період громадяни, що будуть повторно звертатися за візою, не повинні здавати відбтки повторно.

Інший представник ЄК, що побажав лишитися неназваним, заявив ЄвроПравді що наразі ЄС не ухвалив рішення про те, як будуть закупатися комплекси зі зняття відбитків для центрів-посередників, які обробляють більшість візових аплікацій в Україні. "Той посередник, який хоче лишиться в бізнесі, повинен знайти можливість отримати апарат для знаття відбитків. Але можливо, що для деяких візових центрів - його закуплять країни члени", - поянив він.

Як відомо, с 1 січня 2015 року Україна планує почати видачу біометричних паспортів, де також буть міститися скановані відбитки пальців. Однак обмін цими даними не передбачений, для європейської бази даних відбитки доведеться здавати окремо.

Реклама:

Головне сьогодні