Теплі історії з Майдану: в Києві презентували книгу про людей Євромайдану. Відео

— 3 липня 2014, 16:15

Її видання можна скоріше назвати щоденником: під час зимових подій на Євромайдані, журналістка збирала історії про людей, які були на Майдані та публікувала їх на сторінці у Facebook.

Згодом, всі ці історії перетворилися на цілком самостійне видання. Про нього, авторка розповіла в ефірі громадського телебачення.

"Я дуже боялася того, як публіка сприйме цю книгу. Ці тексти не можна назвати зразком літературної творчості. Це Facebook, де ти пишеш. Але зараз, коли люди купують книжки, для мене це велика несподіванка", - розповідає вона.

За її словами, це видання дає можливість зустрічатися особисто з тими людьми, які читали проект, а також із волонтерами, які перекладали проект на 17 мов.

"Дуже приємним переживанням для мене є також те, що я можу бачити людей, про яких я писала, але уже зовсім в іншому контексті. Ми зустрічалися на Майдані, в лікарнях і люди були з пораненнями, прикутими до ліжка. Наприклад, у Львові, під час презентації книжки, я побачила чоловіка, який пережив клінічну смерть, я провідувала його тут, у Києві. А на презентацію він прийшов на обох ногах із квітами. Часто мені важко впізнати людей, бо ми тоді дуже по-іншому виглядали", - згадує вона.

[L]Авторка також розповіла, що з більшістю своїх героїв вона наразі не підтримує контакту, бо вони роз'їхалися по регіонам і вона не має їхніх мобільних телефонів. "Але я дуже тішуся від того, що багато з них я побачила на своїй презентації", - радіє Христина.

Бердинських також розповіла, що нинішній Майдан їй не подобається і вона не стала би писати про нього зараз.

"На якомусь етапі якось так сталося, що я припинила писати про київський Майдан. Я настільки люблю цю книгу і маю до неї особливі почуття. Мені б хотілося аби запам'ятали те найкраще, що було, якими були ми. Ніхто не думав нести чи не нести ліки на Майдан. Просто всі робили щось. Це безцінний досвід", - каже вона.

Крім того, авторка зазначає про унікальний досвід волонтерства в Україні. "Багато місяців люди важко працювали. Це була важлива робота, яку робили задарма. Я думаю, що досвід волонтерства - це була ще одна позитивна річ, яку нам дав Майдан", - розповідає вона.

Перша історія книги датована 1-им грудня, а остання 4-им квітня.

"Після того, як Янукович втік, я продовжувала писати про поранених, лікарів, які надавали допомогу, про важливе явище Канцелярської сотні. Пізніше я поїхала до Львова, бо виявилося, що багато людей знаходяться в лікарнях. Є в мене тут і кримський контекст, зокрема волонтери, які забезпечували обладнанням півострів", - ділиться журналістка.

Наприкінці вересня відбудеться презентація книги у Варшаві.

"Мені б хотілось ще зробити презентацію на півдні, можливо це буде Миколаїв. Ще мені б хотілося здійснити її десь ближче до сходу. Я розумію, що в Донецьку та Луганську це неможливо, але може це буде хоча б Харків чи Дніпропетровськ", - розповіла Христина Бердинських.

Реклама:

Головне сьогодні