"Фертильний туризм" у Таїланді: малюка з синдромом Дауна лишили сурогатній матері

— 4 серпня 2014, 13:55

Цей випадок змусив заговорити про зворотній бік "фертильного туризму", що процвітає в Таїланді, пише The Independent.

"Жінки Таїланду – ідеальні кандидатки, щоби стати сурогатними матерями", - запевняє один із вебсайтів, що запрошує пари об'єднати процедуру штучного запліднення з відпочинком.

На рекламних картинках – новітнє обладнання та всміхнені батьки з малюками. Поїздку до Таїланду за дитиною називають "відпусткою з бонусом" та "фертильним туризмом".

За даними організації Families Through Surrogacy, на народження тайськими сурогатними мамами дітей одночасно чекає 20 пар лише з Австралії.

У Таїланді закон дозволяє сурогатне материнство у тому випадку, коли йдеться про подружжя та їхню кревну родичку. Одначе закон із легкістю порушується, тому по дітей сюди спеціально гетеро- та гомосексуальні пари з інших країн. Бажаючі можуть замовити й таку незаконну процедуру, як відбір ембріона потрібної статі.

ВІДЕО ДНЯ

Жінка на ім'я Паттарамон Чанбуа розповіла місцевій пресі про те, що вже 7 місяців піклується про хлопчика з синдромом Дауна, якого народила "на замовлення" австралійської пари.

Заміжня жінка, котра в 21 рік уже має двох своїх дітей, каже: біологічні батьки навіть жодного разу не взяли Геммі на руки. Рідний тато хлопчика навідувавсяпісля пологів у лікарню, але його цікавила лише здорова донька, пише The Telegraph.

"Він (біологічний батько) не купував молока для Геммі. Він купував молоко лише для дівчинки… Двійнята знаходилися поряд одне з одним, але батько жодного разу не глянув на Геммі… Можу сказати, він узагалі жодного разу не доторкнувся до Геммі", - розповіла Чанбуа.

Здорова дівчинка врешті поїхала з татом і мамою до Австралії. Як свідчить сурогатна мати, їй довелося надати неправдиві свідчення посольству Австралії в Бангкоку щодо народження дитини. В іншому разі жінці б не заплатили.

Геммі має вроджену ваду серця. Нині маля бореться з легеневим захворюванням. Відколи світ дізнався про хлопчика, незнайомі люди зібрали понад 200 тисяч доларів на його лікування. Знайшлися навіть бажаючі всиновити Геммі, проте сурогатна мати відмовляється. Чанбуа хоче піклуватися про малого сама, хоча не проти, аби його таки забрали рідні батьки.

Імена біологічних тата і мами Геммі невідомі. Австралійському Channel Nine та ABC News буцімто вдалося знайти їх та поспілкуватися. Пара запевнила, що шокована та гадки не мала про те, що в них народилася двійня. Між тим агенції, котра виступала посередником, уже не існує.

Реклама:

Головне сьогодні