У Таїланді покладуть край "фертильному туризму", заборонивши комерційне сурогатне материнство

— 14 серпня 2014, 13:14

Досі закон жодним чином не регулював це явище. До такого рішення Національну раду задля миру та порядку (NCPO) змусили нещодавні гучні скандали навколо "сурогатних" дітлахів.

Про це повідомляє The Guardian.

"NCPO ухвалила законопроект відносно сурогатного материнства. Ми каратимемо, згідно карного законодавства, тих, хто займається та має відношення до комерційного суррогатного материнства. Ті, хто наймає сурогатних матерів або робить це бізнесом, будуть порушниками закону", - сказала речниця військового уряду.

Законопроект тепер чекає на заключне схвалення Національної легіслативної асамблеї, а потім – формальної згоди короля Таїланду.

Нагадаємо, світову спільноту обурив випадок хлопчика з синдромом Дауна, котрого австралійські біологічні батьки не захотіли забирати додому. Пара взяла собі лише здорову дівчинку з двійні. Як виявилося, чоловік-замовник раніше був засуджений за педофілію, і австралійські соціальні служби нині вирішують, чи зможе подружжя виховувати дітей.[L]

У центрі ще одного скандалу опинився японський багатій, котрий, за допомогою тайських сурогатних мам, став татом 13 малюків.

"Його місцезнаходження невідоме. Він розшукується для допиту щодо цих 13 дітей, і ми звернулися по допомогу до влади Японії", - повідомив очільник поліції генерал Чайут Танатавірат.

"Ми не можемо робити тверджень щодо того, чому він став батьком цих дітей. Усе, що ми знає, що підозрюваний залишив Таїланд, і що він походить із японської родини мільйонерів", - додав він.

У Таїланді є легальним сурогатне материнство, де дитину виношує родичка, проте допускаються винятки. Завдяки цьому до країни спеціально приїжджають бездітні пари з усього світу. Спеціальні агенції пропонують бажаючим поєднати приємне з корисним та провести в Таїланді "фертильні канікули".

Правозахисники побоюються, що прийняття закону поставить у складні умови біологічних батьків, чиїх дітей уже виношують сурогатні матері.

Реклама:

Головне сьогодні