Трамвайна дефіляда. Фото

У кожного свій парад. Львовом до Дня Незалежності "промарширували" трамваї.

Найстарішому з них – 105 років. Його головна особливість – дерев’яний корпус і працює він на пневмогальмах.

Крім ретро-вагонів, найпопулярнішим у відвідувачів був сучасний низько підлоговий трамвай "Електрон", який виробляє у Львові спільне україно-німецьке підприємство.

Сучасний рухомий склад запустили на маршрут в серпні 2013-го року. Оскільки він поки єдиний, не всі львів’яни за цей рік змогли ним проїхатися. Ті, кому вдалося покаталися, із захопленням переказують – трамвай майже безшумний, а в дорозі з плазмових екранів постійно лунає класична музика. Полюбляють намотувати кола у модернізованих жовтих вагонах і туристи.

Місцева влада розглядає трамвай як перспективний вид транспорту. Планується поступова заміна старих трамваїв на недешеві "Електрони" (вартість від 12 млн. грн.) та розширення трамвайних маршрутів. Так, вже розпочали прокладати колію до віддаленого спального району Сихів.

А наразі трамвай в народі часто називають транспортом пенсіонерів, які не мають пільг на безкоштовний проїзд у "маршрутках". Жовті "Богдани" давно витіснили трамваї не лише як основний вид перевезень (трамваї обслуговують чверть пасажиропотоку), але і перешкоджають трамвайному руху в прямому розумінні слова.

Так, однією з особливостей львівський трамваїв є відсутність в центральній частині міста окремих трамвайних ліній – через специфіку вузьких вулиць древнього Львова по коліях тут їздить і автотранспорт, що створює часто корки у центральній частині міста.

Ще однією особливістю є наявність у частині вагонів безпровідного інтернету, при цьому опалення вагонів взимку тут відсутнє – через брак коштів в міському бюджеті.

Саме через цю нестачу, проїзд у Львові на трамваї вже дорожчий, ніж в Києві - 2 гривні (у столиці 1,5 грн), і відсутні кондуктори. Зате збільшилась кількість контролерів, які часто безжальні до "зайців".

Цю особливість треба знати всім гостям міста, адже вже на другій зупинці після вокзалу часто можна зустріти контролерів, на яких аргумент "я не знав, що тут немає кондукторів" не діє.

А ще у львівського трамваю є свій неофіційний гімн – пісня "Пікардійської терції" "Старенький трамвай".

Реклама:

Головне сьогодні