Як обрати "правильний" шкільний наплічник: поради від німецького експерта

— 27 серпня 2014, 13:37

За словами спеціаліста з дитячої ортопедії Фріц-Уве Нітхард, якого цитує Німецька хвиля, існує три універсальних правила хорошого ннаплічника.

Правила вибору "правильного" наплічника

Правило перше й найголовніше: наплічник повинен щільно прилягати до спини й плечей, сидіти, "як влитий". При цьому верхній край ранця не повинен перевищувати лінію плечей дитини, а нижній - розташовуватись на рівні попереку.

Ремені повинні бути м’якими та гнучкими. Якщо потрібно, варто використовувати ремені-перетяжки на рівні грудей та живота. Ширина ранця не надто важлива, вважає професор Нітхард, однак не варто купувати речі сильно "на виріст".

Правило друге: щоб наплічник було добре видно на дорозі, рефлекторна поверхня портфеля повинна складати не менше третини його відкритої поверхні. При цьому можуть використовуватися світловідбиваючі елементи, флуоресцентні матеріали яскраво-оранжевого або жовтого кольорів.

Лампочки-мерехтілки подобаються дітям, однак це не оптимальне рішення. До речі, багато з виду симпатичних моделей отримують низькі оцінки експертів саме через замалу рефлекторну поверхню.

Третє правило стосується ваги наплічника.

"Звісно, бажано, щоб діти не тягали важких речей, - каже ортопед, - але широко розповсюдженого "правила", що наплічник повинен складати не більше 10 відсотків всієї ваги дитини, в умовах сучасної школи практично не реально дотриматися".

Тут і далі фото Німецької хвилі

Хороший наплічник важить від 800 до 1200 грамів. Виходить, що при вазі дитини, скажімо, в 20 кілограмів, на підручники, зошити, пенал, сніданок залишається лише один кілограм.

Німецький ортопед вважає допустимою вагу ранця в рамках 13-15 відсотків від ваги дитини - за умови, що наплічник добре сидить, а відстань, яку долає школяр, не марафонська. Лікар радить ще перед початком школи потренуватися носити наплічник вдома, почавши з порожнього і щодня додавати по книжці.

"З правильною поставою й трикілограмова вага не буде небезпечною для здоров'я", - каже Нітхард.

Мода змінюється, портфель залишається

Що стосується зображень на портфелі, то тут єдина рекомендація: утримуватися від зовсім "актуальних" мотивів. Сьогодні хлопчику подобаються машинки, що розмовляють, з відомого серіалу, а в другому класі він захопиться динозаврами. Не купляти ж йому щороку нового наплічника.

Це коли у вас є хлопчик. У випадку дівчаток шлях в безнадійно рожеве царство принцес, фей та конячок фактично неминучий.

І ще одна суттєва річ. "Якщо йдеться про першокласника, то я б утримався від модних нині м'яких наплічників", - каже власник спеціалізованого кельнського магазину "Voegels" Мартін Фегельс.

З одного боку, такий наплічник набагато легший за ранець. Однак, по-перше, для спини школяра-початківця краще жорсткий каркас. По-друге, в класичному ранці з відкидною кришкою дитині "легше орієнтуватися". І, по-третє, зауважує з посмішкою Фегельс, не треба забувати про такі "побічні" форми використання наплічника, як, скажімо, катання на льодових гірках.

Реклама:

Головне сьогодні