Супутники NASA зафіксували висихання Аральського моря. Фото

— 30 вересня 2014, 14:54

Це зафіксували супутники NASA, повідомляє The Daily Mail.

На фото ліворуч – залишки Аральського моря станом на серпень 2001-го. Праворуч – серпень 2014-го. Тонка чорна лінія показує, яким море було колись.

Висихання Аральського моря почалося в 1960-х роках, після того, як уряд СРСР вирішив спрямувати ріки Амударью та Сирдарью на зрошення полів Казахстану, Узбекістану та Туркменістану. Іригація змусила пустелю розквітнути, проте завдала невиправної шкоди озеру.

Північне (Мале) Аральське море відокремилося від Південного (Великого). Південне ж із часом розділилося на східну та західну частини.

У 2005-му році завершилося спорудження дамби між північною та південною частинами Аральського моря. Це стало остаточним смертельним вироком південній частині.

Спекотне літо 2014-го року призвело до того, що східна частина Південного моря вперше повністю висохла. Солона курява з дна, забруднена сільськогосподарськими хімікатами, являє собою загрозу для людського здоров'я.

Як стверджують експерти NASA, зникнення озера призвело до того, що температури в регіоні стали більш екстремальними – зими холоднішими, а літа – спекотнішими й сухішими.

Фото з сайту The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні