Українські роботодавці сподіваються на стабільність та планують зберігти зарплатню своїм підлеглим - опитування

— 6 жовтня 2014, 10:26

Такими є дані опитування, проведеного кадровим порталом hh.ua.

Між тим, багато експертів кажуть про скорочення в більшості сфер бізнесу. Майже третина роботодавців уже скоротили, будуть продовжувати або почнуть скорочення персоналу.

Утім, ще приблизно стільки ж розраховують на стабільність, а третина компаній навіть анонсує набір нових співробітників. Найбільша кількість стабільних компаній — серед невеликих гравців ринку, в яких працює до 50 осіб (40%). У середніх і великих компаніях похизуватися можливою стабільністю може значно менша кількість опитаних.

Серед компаній, які планують скорочувати персонал, тільки половина зможе зробити це "лайт" методами — заплановані вибіркові скорочення або скорочення не більше ніж на 10%. Іншій половині компаній доведеться скоротити чисельність на 20% і більше. Першими під скорочення потраплять найменш ефективні працівники (43% опитаних будуть скорочувати саме за таким критерієм), адміністративний персонал і спеціалісти з продажу.

Проте більше третини опитаних роботодавців (38%) із тих, хто планує розширяти штат, сказали, що такі спеціалісти будуть найбільш затребувані в їх компанії. Стільки ж роботодавців будуть шукати IT-спеціалістів. Ще 18% роботодавців будуть зацікавлені в робочих різних спеціальностей, і стільки ж компаній планують закривати вакансії відповідно до їх появи.

Незважаючи на складнощі, майже всі українські роботодавці налаштовані досить оптимістично. Так, значне погіршення на ринку прогнозують тільки 8% респондентів, ще 16% кажуть про те, що погіршення будуть, але зникнуть тільки слабкі гравці ринку.

Чверть опитаних вірить у те, що ситуація буде стабільною, а третина роботодавців просто уникають будь-яких прогнозів. Про те, що в їх галузі можливе принаймні якесь зростання, кажуть не більше 15% опитаних.

Схожі прогнози роботодавці дають і щодо рівня зарплат. Більше половини (68%) упевнені, що зарплати лишаться на попередньому рівні, 15% компаній скоротять зарплату, 17% навпаки планують підвищення.

В опитуванні брали участь 805 компаній-роботодавців із різних регіонів України.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні