Пізнє батьківство приносить більше втіхи – науковці

— 29 жовтня 2014, 15:16

Наймолодша з вікових груп, що взяли участь у дослідженні, тата й мами 18-22 років, після появи дитини, навпаки, відчули себе менш щасливими.

Про це пише The Independent.

Дослідження проводили в Англії та Німеччині. За сім'ями добровольців учені спостерігали протягом 18 років.

"Той факт, що в старших батьків, які мають хорошу освіту, самовідчуття покращується з народженням дитини, а в молодих та менш освічених траєкторія щастя лишається на томй ж рівні або навіть знижується, може бути поясненням, чому відкладання дітонародження стає настільки поширеним", - зазначають автори, авторів, Мікко Мірскайла з Лондонської школи економіки та Рейчел Маргоріс із канадського Західного університету.

Майже в усіх групах піддослідних науковці помітили "підйом" щастя у рік до та рік після появи в сім'ї дитини, який передував зниженню його рівня. Вибиралася з нього назад лише найстарша група.

Цікаво, що серед представників усіх вікових із кожною наступною дитиною сплеск щастя був менш вираженим, аніж із попередньою.

"Це не каже про те, що когось люблять менше за старших братів чи сестер", - підкреслив Мірскайла.

"Натомість це може свідчити про те, що досвід батьківства вже не такий новий та захоплюючий, коли з'являється третя дитина, або що більша родина накладає додатковий тягар на ресурси батьків", - зазначив науковець.

Реклама:

Головне сьогодні