У Сан-Франциско обговорили перспективи технічної освіти в Україні

— 1 листопада 2014, 10:29

Про це розповів професор та лектор Стенфордського університету Бартон Лі, в рамках панельної дискусії, присвяченої українській освіті, на конференції Ukraine Tech Gem у Сан-Франциско.

Зокрема, за словами Бартона, в українських вишах потрібно збільшити кількість іноземних студентів з Америки, Японії, Німеччини, Британії тощо та зробити англійську мову першою.

"Я не думаю, що ваша мова буде головним захистом. Я сам дуже проукраїнський, але разом з тим, я розумію, що ваша мова ізолює вас. Зробіть головною мовою ваших університетів англійську. Це те, що захищатиме вас. Це дуже радикально, але так само і необхідно", - каже він.

Він також вважає, що варто відправити старе покоління викладачів на пенсію та створити нову потужну генерацію молодих професорів.

"Не обов'язково з України, але з Європи, США. Вам потрібно інтернаціоналізувати освітню систему і це стосується не лише Києва, а й Харкова, Львова та інших міст", - каже він.

З ним погоджується і Віктор Галасюк, український економіст та президент асоціації "Інноваційний розвиток України".

"Зробити англійську основною мовою здається нереальним, але ж насправді це дуже реалістично. Якщо ми хочемо звільнити освіту від соціального баласту та привести її до сильної економіки та сильної нації, в нас немає вибору. Ми повинні рухатися в цьому напрямі, замість того, аби сперечатися", - каже Галасюк.

На його думку, план дуже простий, але його важко втілити в життя. "Мета - з одного боку, підняти рівень освіти в Україні, з іншого - створити потужні економічні стимули для інтернаціональних та національних інвесторів", - каже він.

"Якщо ми впораємося лише з першою частиною завдання, то ми матимемо величезний "мозковий відтік". А якщо створимо гарні інвестиційні стимули, то матимемо лише масштаб, застарілу сировинну економіку, яка і нині є. Тож у нас немає вибору, адже ми повинні вирішувати обидві проблеми одночасно", - зазначає Галасюк.

Він вважає, що у питаннях освіти уже здійснені перші кроки, коли було прийнято новий закон про вищу освіту.

"Він дає більше автономії університетам, вони мають більше стимулів для розвитку. Нині і корпоративний сектор має реальний вплив на навчальні програми, а також контроль над якістю освіти. Між тим, це лише перші кроки", - вважає експерт.

На думку Джулі Шапіро, асоційованого директора Хааської школи Університету Берклі (США), є дві надважливі речі для Української освіти. Одна з них - це сфокусуватися на модернізації освітньої системи і інтернаціоналізувати її.

"Адже ви маєте цю величезну кількість талановитих людей, яких ви навчаєте, а вони згодом залишають Україну", - каже вона.

"Для того, аби ці люди залишалися, а також для того, щоб для них була робота та перспективи, потрібно додати підприємницькі "тренування" до навчального процесу всіх університетів, або навіть і раніше", - вважає Джулі.

"Я також вважаю, що англійська мова, як основна мова, інтернаціоналізація освіти, та фокусування на підприємницькій підготовці є дуже важливо для української освіти", - каже експерт.

У вересні 2014 р. у Сан-Франциско (Каліфорнія, США), відбулася перша міжнародна технологічна конференція Ukraine Tech Gem, присвячена динамічній IT-індустрії України, її талантам та досягненням. Україна вперше широко представила аудиторії свої продуктові та технологічні компанії, стартапи, талановитих інженерів, портфоліо успішних кейсів та найбільш перспективні продукти, які вже отримали світове визнання.

Реклама:

Головне сьогодні