Художник показав, як можна увіковічнити революційний Майдан. Фото

— 10 листопада 2014, 11:55

Своє бачення, як увіковічнити революційні події 2013-2014 років, він втілив у проекті "Стіна пам'яті", пише "Сегодня".

"Можна було б позначити місця, де стояли барикади і де гинули люди, оригінальним малюнком бруківки. Зробити вставки з бронзи з назвами міст, з яких люди приїжджали на Майдан", - розповів Гайдамака.

Є у нього і проект пам'ятника героям Небесної сотні: 4 янголи, що літають над містком на Інститутській. На стінах моста художник пропонує розмістити портрети загиблих героїв.

Гайдамака з проектом пам'ятника Героям Небесної сотні. Фото "Сегодня"

"Зображення будуть дзеркальними, і кожен перехожий буде бачити і своє відображення. Тому буде здаватися, що загиблі досі серед нас", - розповів Гайдамака.

Так, на думку Гайдамаки, має виглядати "територія Гідності" на Майдані. Фото "Сегодня"

Однак, як саме увіковічнять пам'ять по Майдан і його героїв, повинна вирішити громадськість.

Наразі вже визначено 4 номінації Міжнародного відкритого конкурсу "Територія Гідності", повідомили у Департаменті містобудування та архітектури КМДА.

Учасникам конкурсу пропонують подавати проекти щодо облаштування 1) громадського простору Майдану, 2) меморіалізації подій Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, 3) міжнародного культурного центру "Український дім" та 4) багатофункціонального музейного комплексу "Музей Майдану/Музей Свободи".

Заявки на участь у конкурсі приймають до 30 листопада 2014 року. Потім учасникам дадуть три місяці на підготовку проектів. Проекти обговорять з громадськістю (в інтернеті і на виставках). До літа2015 визначать найкращих і приступлять до реалізації проектів.

У Департаменті очікують багато цікавих ідей.

"Сподіваємося, що в конкурсних роботах нам покажуть не традиційний музей, а щось нове – великий Центр, який об'єднає в собі багато функцій. У ньому потрібно буде розмістити артефакти Майдану. Також в Центрі можна створити умови для проведення тематичних лекцій, зустрічей з письменниками, художниками, музикантами. Також він може стати базою для "Бібліотеки Майдану", - розповіла співробітниця Департаменту Анна Бондар.

Як відомо, Комісія з питань перейменувань при міському голові рекомендує Київраді перейменувати частину вулиці Інститутської на вулицю Героїв небесної сотні.

21 листопада Україна відзначатиме першу річницю початку революційних подій на Майдані.

Саме в цей день 2013 року на Майдані зібралася молодь, виступаючи за підписання Україною Угоди з ЄС, і тоді ніхто навіть не думав, що мирний протест закінчиться кривавими зіткненнями з силовиками.

Реклама:

Головне сьогодні