Експерти: те, що ви їсте – насправді не шоколад

— 14 листопада 2014, 15:57

Ці ласощі й поруч не стоять із тим, яким має бути справжній шоколад, жорстоко заявляють вони.

Про це пишуть News.com.au.

Як відомо, шоколад робиться з какао-бобів, які ростуть на чудернацьких деревах у Венесуелі, Індонезії, Перу, на Кубі та Мадагаскарі. Кожен вид бобів має неповторний аромат, яким, на жаль, не судилося насолодитися споживачам.

Виробники додають у шоколадові плитки стільки молока, цукру та ароматизаторів, що ми навіть не здогадуємося про існування нюансів божественного смаку різних бобів. Тонкий аромат втрачається, бо шоколад зберігають разом із іншими продуктами. Те, що лишилося, заглушає ваніль.

Ви помиляєтеся, якщо гадаєте, що чорний шоколад гіркий. Це неприємний присмак виникає, якщо боби надто довго смажили. Просто такі боби є дешевшими за злегка обсмажені та ферментовані.

Геть зайвим у правильному шоколаді інгредієнтом є соєвий лецитин, який використовують в якості емульгатора. Досконалим є поєднання якісних какао-бобів, невеликою кількістю тростинного цукру та маслом какао.

До слова, надлишок масла какао – теж недобре. Це зменшує собівартість шоколаду, але його смак, не затримуючись, надто швидко "вимивається" з рота.

З'їдена шоколадка насправді не повинна означати, що дієті гаплик. Якщо какао-боби якісні, їх не треба підсолоджувати так сильно, як це робить більшість виробників. Просто цукор значно дешевший за какао-боби (1200 доларів коштує тонна цукру та 3000 – тонна бобів). Замість 37% тростинного цукру та фруктози більшість виробників кладуть у шоколадку 50-50% обробленого цукру.

Здавалося б, вихід – купувати шоколад у приватних виробників. Проте таких, чий продукт істотно відрізняється на краще, зовсім небагато, констатують автори.

Реклама:

Головне сьогодні