"Ранні пташки": Як передчасні пологи стали початком важливої справи

В Україні кожна десята дитина народжується передчасно. Такі малюки потребують вдвічі більшої уваги лікарів та батьків. Хоча й самим батькам у цей час непросто – у перші тижні життя дитини вони не мають жодних точних прогнозів, окрім власної віри.

Для 29-річної Олександри Балясної народження недоношеної дитини стало не лише випробуванням, але й початком важливої справи.

Два роки тому вагітна Саша потрапила до пологового будинку на два місяці раніше, ніж було заплановано. З появою на світ крихітної 7-місячної Діани, мама зіткнулася з проблемами, про які навіть не підозрювала. Вона не могла знайти елементарних речей. У найменшому одязі маля просто тонуло, а про памперси потрібного розміру не було і мови.

Сашу врятувала сестра, яка передала одяг з Голландії. Коли стало очевидно, що на українському ринку існує брак товарів для недоношених немовлят, Олександра вперше замислилася про власне виробництво.

– Треба розуміти, що тема передчасних пологів важка психологічно. Смертність найбільша саме серед недоношених дітей. Я не воліла пов’язувати себе з цією темою на все життя. Хотілося все це пережити та піти далі, - згадує Саша.

Не маючи жодного бізнес-плану, культуролог за освітою Олександра заснувала бренд, який не одразу, але врешті решт став приносити прибуток.

– Спочатку я на 200 євро закупила пробну партію речей у Голландії та Польщі і зрозуміла, що це не варіант, бо розмірні сітки були абсолютно різні. Крім того, я не могла контролювати якість, ціну та відгуки батьків. Експортувати товари в Україну достатньо проблематично, тож мені здалося логічніше піднімати питання виробництва тут, - розповідає Саша.

Витративши близько 3 тисяч гривень, Олександра випустила першу партію одягу для недоношених немовлят.

– Купила зразки тканини, поспілкувалася з людьми, пов’язаними з шиттям одягу. Потім знайшла фабрику-виробника… Перша партія, десь до 150 одиниць, вийшла невдалою, тому що розміри були некоректні… З кожною партією я вже краще розуміла, що треба. Але вибір тканини залишається головною проблемою. В Україні дуже мало якісних натуральних тканин, особливо з дитячим малюнком, - ділиться Олександра.

Фото Артема Жавроцького

Отримувати прибуток Саша почала майже через рік, а перші місяці ледь виходила в мінус. Однак заробіток не був основною метою. Головним було бажання допомогти батькам, які переживають те саме, що і колись вона.

– Чим більше я розвиваюся і чим більше зростає бізнес, тим більше хочеться допомагати. Тим більше, що є кому, - каже дівчина.

Окрім одягу, Саша взялася шити так звані гнізда для передчасно народжених дітей. Їх в неї купує Охматдит.

– Ці речі необхідні, аби передчасно народжені малюки не почувалися покинутими та не відчували стресу поза лоном матері, - коментує доктор медичних наук, неонатолог Єлизавета Шунько.

Фото надане Охматдитом

До речі, жодної повноцінної реклами Саша не робила. Просто тому, що на це не було грошей. Вона сама ходила до пологових будинків і пропонувала свою продукцію лікарям та мамам безкоштовно. Також Олександра показувала речі провідним неонатологам, враховуючи усі їхні поради.

- Я взагалі планую всю свою продукцію вдосконалювати щороку, поки не прийду до ідеального варіанту… Я шитиму до того часу, доки не буду задоволена результатом. Шукати нові рішення, шукати нових виконавців, щоб покращити життя діткам, - каже Саша.

Окрім розвитку власного бренду, Олександра займається соціально-благодійними проектами. Одним з них стала фотовиставка під назвою "Ранні пташки", що відбулася 15-го листопада в Києві.

У ній показано 15 історій різних родин та окремих людей, які народилися недоношеними, але виросли повноцінними членами суспільства.

Олександра Балясна з сім'єю

Організатори виставки прагнули привернути увагу громадськості до проблем виходжування недоношених дітей, надати моральну підтримку батькам та зібрати кошти на встановлення необхідного медичного обладнання для проведення музикотерапії.

- Передчасні пологи є дуже актуальною акушерською проблемою світового масштабу. Для українського суспільства важливо саме зараз звернути увагу на цю патологію… Щоденно акушери-гінекологи шукають нові методи та підходи для вирішення цього питання. За допомогою арт-терапевтичних методик, як, наприклад, музикотерапія, вдалося достовірно зменшити відсоток передчасних пологів, - каже акушер-геніколог та перинатальний психолог Олена Майданник.

Тут і далі фото Артема Жавроцького

Фотопроект "Ранні пташки", який завершився приємним концертом піаніста Павла Ігнатьєва та співачки Катіко Пурцеладзе, зібрав близько 25-ти тисяч гривень. Ці гроші підуть на купівлю обладнання для музикотерапії та речей, необхідних передчасно народженим діткам.

- Але я на цьому не зупиняюся і планую везти фотопроект у регіони. Там підтримка потрібна ще більше, - каже Саша.

Фото Артема Жавроцького та надані орагнізаторами фотоконкурсу

Реклама:

Головне сьогодні