Японські вчені вчаться друкувати шкіру на 3D-принтері

— 16 січня 2015, 14:45

"Для звичайних імплантатів ми зазвичай беремо хрящі з кісток самого пацієнта, але імплантати (з 3D-принтера - ІФ) під замовлення дозволять обходитися без подібного вихідного матеріалу", - заявив професор Цуесі Таката, якого цитує Інтерфакс.

Він зазначив, що дослідницька команда планує почати клінічні випробування шкіри, створеної на 3D-принтері, через три роки, після чого розпочне роботу над копіями кісток, суглобів і хрящів.

За словами професора, вчені при роботі комбінують стовбурові клітини, білки, що сприяють росту тканин, і синтетичні речовини, близькі до колагену.

Дослідники також вчаться відтворювати на 3D-принтері структури людських органів, включаючи тверду поверхню кісток і внутрішню губчасту кісткову речовину.

За даними ЗМІ, основна складність нової технології - тепло, яке виробляється 3D-принтером в ході роботи, яке руйнує клітини і білки.

Раніше японські вчені працювали над проектом "CT-Bone" - імплантату, що містить фосфат кальцію як у справжніх кістках, який містився в місці пошкодження кістки і служив в якості "каркасу" для подальшого росту кістки. Медслужби Японії розраховують отримати дозвіл на практичне застосування "CT-Bone" цього року.

Реклама:

Головне сьогодні