Тест

Три кроки до зменшення стресу на роботі – поради психологів

Опитування, проведене Американською асоціацією психологів, показало, що найпопулярніші стратегії з подолання стресів є найменш ефективними. Найцікавіше, що такими їх визнали ті самі люди, які їх все одно застосовують.

Наприклад, із тих, хто зізнався, що "заїдає" свій стрес, лише 16 заявили, що це справді помагає.

Про це пише Time.

Отже, першим кроком до перемоги над стресом буде знання методів, що насправді працюють.

Як стверджують експерти, найкраще допомагає спорт, молитва, читання, музика, спілкування з друзями або рідними, масаж, прогулянка, медитація або йога, заняття хобі. Найнеефективніша зброя проти стресу – азартні ігри, шопінг, куріння, алкоголь, їжа, відеоігри, "серфінг" в Інтернеті, телевізор або переглядання фільмів (у разі, якщо ви дивитеся в екран понад 2 години).

Крок другий - це відчуття контролю.

Кажуть, стрес – це не те, що з вами відбувається, а те, як ви на це реагуєте. Коли ми відчуваємо, що контролюємо ситуацію, ми не відчуваємо стресу. Навіть ілюзорне відчуття контролю здатне його зменшити. До слова, це пояснює, чому бовдури й шаленці відчувають менше стресу, ніж ті, хто має чіткий погляд на ситуацію.

Отже, ретельно плануйте свій робочий день. Майте чітке розуміння того, що від вас очікують на роботі.

І третє: трохи стресу не зашкодить.

Сильні стреси вбивають креативність, але й відсутність дедлайнів – теж не найкращий варіант. Найкращий результат у роботі буде, якщо часові рамки є, але вони не надто жорсткі.

Якщо перед працівником регулярно ставляться недосяжні цілі, він "вигорає" та втрачає мотивацію. Але при повній відсутності стресу йому стає нудно й нецікаво, кажуть психологи.

І наостанок. Якщо ви потерпаєте від стресу просто зараз, є стовідсотково дієвий засіб: переглянути відео про кумедну тваринку. Його й наводить видання.