Вісім кроків до подолання нудьги

— 20 січня 2015, 10:29

Коли навколишній світ більше не вимагає всієї нашої уваги, і ми лишаємося сам-на-сам із внутрішнім "я", для багатьох це стає дискомфортним.

Про це пише The Hiffington Post.

У людини, якій нудно, є три шляхи. Перший – розважити себе чимось. Другий – критично поглянути на свої відчуття і змінити обставини таким чином, щоби на душі покращало. Третій, правильний – розібратися в своїх відчуттях та зрозуміти, яка з них може вийти користь.

Отже, вісім кроків до перемоги над нудьгою.

Телефон геть!

Ми звикли рятуватися від нудьги в смартфоні, граючись в улюблену гру, читаючи новини чи занурившись у соцмережі. Але коли ми спрямовуємо своє відчуття нудьги у гаджет, це скоріше додає стресу, ніж помагає відпочити. Пильнуючи, щоби не проґавити якогось повідомлення чи цікавинки в Інтернеті, ми лише втомлюємось. Іще гірше, коли використання смартфону у вільний час пов’язане з роботою.

Натомість погортайте телефонний довідник

Науковці помітили чітку кореляцію між відчуттям нудьги та іскрою креативу. Психолог Сенді Манн провела експеримент: добровольці мали протягом певного відрізку часу виконувати надзвичайно нудне завдання, а потім їм пропонувалося завдання творче. Піддослідні мусили читати та переписувати телефонні номери з довідника. Зате після цього до них приходили найблискучіші ідеї.

Оберіть заняття, яке розвиває

Розважальний ефект від телевізора дуже короткостроковий. Скоро ви відчуєте, що знудилися ще більше, ніж були, коли взяли до рук пульта. Допоможе хобі, яке стане вам у пригоді в майбутньому – приготування їжі, гра на музичному інструменті, та ж йога. Втіха від опанування нового вміння триватиме довше, ніж задоволення від перегляду реаліті-шоу.

Усвідомте момент

Коли нудно, бо нема чого робити – це найкраща нагода заглибитися в самого себе, не відволікаючись на мільйони сторонніх речей. Часто приділити увагу внутрішньому "я" виявляється для нас менш комфортним, ніж зосередження на світі, що нас оточує. Слід підключити трохи медитації, "налаштуватися" на хвилю свого тіла, усвідомити свої думки в цей момент і просто дозволити їм пливти.

Зазирніть у свій список справ

Імовірно, там є щось таке, що ви позначили собі як "було б добре зробити, як буде час".

Поміркуйте про те, чим займаєтесь

Ми можемо нудьгувати не лише тоді, коли з'являється пауза. Нудьгують студенти під час монотонних лекцій, нудьгують працівники без цікавих завдань. Подумайте, що вам справді цікаво та приємно робити, й розподіліть відповідно свій час.

Не сплутайте нудьгу з депресією

"Симптоми" нудьги іноді можуть бути схожі на короткострокові компоненти депресії. Важливо їх розрізняти. Як пояснює професор психології з Йоркського університету Джон Іствуд, люди, яким нудно, бачать проблему в зовнішніх обставинах, а люди у депресії вважають, що проблема в них самих.

Ті, кому дуже легко знудитися, є більш вразливими до тривожності та депресії. У намаганні впоратися зі своїми почуттями вони частіше стають жертвами різних залежностей.

Пам’ятайте: насправді ви дуже рідко справді "нічого не робите"

Ви, щонайменше, дихаєте, кліпаєте та живете цією миттю зі своїми думками. Нічого не робити – це не лінощі, це – вид мистецтва, як кажуть італійці la dolce far niente, солодке нічогонеробство. Цьому варто навчитися.

Реклама:

Головне сьогодні