Рейтинг найкращих студентських міст року

Компанія QS опублікувала новий рейтинг міст з найкращими умовами навчання, цікавим і насиченим студентським життям, і в яких роботодавці активно шукають розумних випускників.

Перший рядок рейтингу QS Best Student Cities - 2015 займає Париж, де навчаються 250 тисяч студентів.

За оцінками укладачів рейтингу, у паризьких студентів є можливість спілкуватися з провідними вченими, інтенсивно навчатися, незважаючи на відносно низьку вартість навчання, пише "Німецька хвиля".

Перший рядок рейтингу QS Best Student Cities - 2015 займає Париж, де навчаються 250 тисяч студентів. Фото Mark B. Schlemmer

На другому місці - Мельбурн. Місто піднялося на три рядки у порівнянні з минулим роком, і тепер поступається лише Парижу.

Місто завоювало перше місце в категорії "Привабливість" завдяки великій кількості студентів з різних країн і високому рівню толерантності, а також насиченій культурній програмі і високій якості життя.

Мельбурн у рейтингу другий. Фото Queen's College

Бронзу отримав Лондон з найкращими в світі університетами, за даними QS.

Столиця Великобританії пропонує студентам широкий вибір можливостей для культурного дозвілля, розкішні бібліотеки, а також хороші кар'єрні перспективи в сфері фінансів, мас-медіа та мистецтва.

Лондон третій. UCL Occupation

Четверте місце було віддано фінансовому та економічному центру Австралії - Сіднею. Місто отримало дуже високі бали завдяки популярності серед молодих людей, якості студентського життя та активності роботодавців, але вийти в лідери рейтингу завадила висока вартість навчання і життя в цілому.

Гонконг став лідером серед азіатських міст і зайняв 5-е місце в списку найкращих студентських міст. Вартість навчання тут вища, ніж у Західній Європі, але нижча, ніж у США. Любителям великих мегаполісів сподобається динамічне і насичене життя цього міста.

На шостому місці розмістився Бостон. Завдяки таким вузам, як Гарвардський університет і Массачусетський технологічний університет, Бостон є інтелектуальним центром США і носить назву "Афіни Америки".

Висока вартість навчання швидко окупається: випускники бостонських університетів користуються великим попитом у роботодавців.

Токіо поліпшив свої позиції на 10 пунктів і опинився на сьомому місці. Хоча місто є одним з трьох найбільших фінансових центрів світу і пропонує хороші можливості для стажування та працевлаштування, багато студентів його оминають через високий рівень забруднення повітря і дорожнечу.

Монреаль з однією з найбільших часток студентів серед населення (27 відсотків з них - іноземці) - посів восьме місце. Великий потік імміграції сприятливо вплинув на культурне розмаїття: місто стало місцем проведення великих міжнародних фестивалів і завоювало титул культурної столиці Канади.

Монреаль. Фото Mathieu Murphy-Perron

Єдиний недолік - великі витрати на навчання та проживання.

Інше канадське місто - Торонто - отримало дев'яте місце в списку. Конкурент Монреаля за звання культурної столиці Канади також пропонує студентам різноманітну культурну програму (від виставок до нічних клубів). Ця обставина, а також багата природа і можливості для активного відпочинку допомогли Торонто зайняти 4-е місце в рейтингу міст за рівнем якості життя.

Столиця Південної Кореї Сеул замикає десятку найкращих міст для студентів. Університети Сеула мають хорошу репутацію серед роботодавців. Спеціально для студентів цілодобово працюють бібліотеки, кафе, закусочні, де можна готуватися до іспитів.

Одне з найбільш чистих і безпечних міст Європи - Цюріх - зайняло 11-е місце в рейтингу. І хоча вартість життя в цьому місті дуже висока, ціни на навчання для іноземних студентів, в порівнянні з Великобританією чи США, цілком стерпні. Ще одна перевага Цюріха - мальовнича місцевість, в якій розташоване місто.

12-е місце рейтингу дісталося Ванкуверу. У рейтингу міст світу за рівнем якості життя він займає третю сходинку.

До переваг цього міста також можна віднести велику кількість студентів, низький рівень забруднення навколишнього середовища, мальовничу природу і найпопулярніші гірськолижні курорти в Північній Америці.

Відоме своїм високим рівнем життя Сан-Франциско отримало від укладачів рейтингу 13-е місце. Місто приваблює амбітних студентів і випускників, насамперед, наявністю головних офісів таких інноваційних компаній, як Apple, Facebook та IBM.

Третьому за величиною місту Німеччини Мюнхену дісталося 14-е місце. У порівнянні з іншими містами в рейтингу, в цьому місті найнижча вартість навчання.

У Мюнхені найнижча вартість навчання. Фото Werner Kunz

І хоча витрати на проживання тут вищі, ніж в Берліні, студентів приваблює баварська культура і динамічне міське життя.

На 15-му місці в рейтингу знаходиться густонаселений Сінгапур. Місто займає 4-е місце в списку найдорожчих міст світу, що пояснює і високу вартість навчання в тутешній вузах. Зате до плюсів Сінгапуру можна віднести низький рівень злочинності та безробіття, популярність серед роботодавців та близькість тропічних курортів Південно-Східної Азії.

Берлін, який займає 16-й рядок рейтингу, як і Мюнхен, лідирує в категорії "Доступність освіти" завдяки відсутності плати за навчання як для німецьких, так і для іноземних студентів.

З кожним роком німецька столиця набирає все більшої популярності серед іноземних студентів через велику кількість курсів англійською мовою.

"Велике яблуко", як ще називають Нью-Йорк, - на 17-му місці.

У Нью-Йорку така ж концентрація престижних університетів, як у Лондоні чи Бостоні. Єдине, що завадило йому вибитися в лідери рейтингу - це висока вартість життя і навчання.

В іншому це місто може запропонувати студентам невичерпні можливості.

Відразу за Нью-Йорком - інше американське місто, Чикаго (18-е місце). Місто отримало хороші бали за привабливість для студентів і роботодавців, але вартість навчання в чиказьких університетах також дуже висока. Студентів у це місто тягнуть, насамперед, унікальні наукові, соціальні та культурні можливості.

У Барселоні, що займає 19-й рядок рейтингу, знаходяться два найпрестижніші університети Іспанії, що позначається на вартості навчання - вона вища, ніж у сусідній Франції. Крім великої кількості студентів з різних країн до переваг Барселони можна віднести теплий клімат і різноманітне культурне життя.

20-е місце в рейтингу QS за 2015 віддано Відню, який, поряд з Берліном, є одним з найдоступніших для іноземних студентів містом.

Відень входить в десятку найбажаніших для студентів міст завдяки високому рівню життя, багатій культурній спадщині, низькій платі за навчання і великій кількості студентів з-за кордону.

Реклама:

Головне сьогодні