Жовто-синю картину Ротко продали на "Sotheby's" за 46, 5 млн. доларів. Фото

— 13 травня 2015, 18:36

Картина не має назви і була завершена у 1954-ому році. На аукціоні її оцінили в 40 млн. 600 тис. доларів США, пише Business Insider.

Колись вона належала американській світській левиці Рейчел "Банні" Мелон.

Ротко був одним із найуспішніших художників США, перед тим як вкоротив собі віку в 1970-ому році.

Фото bymalinovskaya.wordpress.com

До початку 1950-х років він дуже спростив структуру своїх картин, створивши серію "мультіформи" — картин, що складаються з декількох колірних площин. Сам художник формулював своє завдання як "просте вираження складної думки". Роботи, що вже тоді прославили його, — це прямокутні полотна великого розміру з ширяючими в просторі колірними площинами живопису "колірного поля".За даними Вікіпедії, сам художник є представником абстрактного експерсіонізму і народився у Латвії. У 1938 році він звернувся за отриманням американського громадянства і почав працювати під творчим псевдонімом Марк Ротко тільки в 1940-му році, укоротивши Маркуса Ротковича.

При цьому він говорив: "Не слід вважати мої картини абстрактними. У мене немає наміру створювати або акцентувати формальне співвідношення кольору і місця. Я відмовляюся від природного зображення тільки для того, щоб підсилити вираз теми, ув'язненій в назві". Але велика частина його абстрактних полотен не мали назви, як і продана на аукціона синьо-жовта картина.

Рекорд вартості на роботи майстра був встановлений в 2012 році, коли його картина "Помаранчеве, червоне, жовте" була продана на Christie's за 86,7 мільйонів доларів США.

Реклама:

Головне сьогодні