Жінки рідше ніж чоловіки претендують на керівні посади та мають менші зарплатні очікування - дослідження

— 15 травня 2015, 10:40

Про це йдеться у дослідженні кадрового порталу Hh.ua.

Так, у професійній сфері "Вищий менеджмент" на порталі за рік було розміщено 16 тис. резюме від топ-менеджерів.

Із них 80% резюме чоловіків і лише 20% резюме жінок. Дещо краща, ніж по Україні в цілому, ситуація у столиці. Тут жінок 25%, а чоловіків відповідно 75%.

У відсотковому співвідношенні найбільша кількість жінок-керівників роблять кар’єру у таких спеціалізаціях, як наука та освіта; мистецтво, розваги та ЗМІ; спортивні клуби, фітнес, салони краси; туризм, управління персоналом та маркетинг.

Але навіть у цих професійних сферах жінки складають менше половини всіх пошукачів. А у останніх двох проф. сферах (управління персоналом та маркетинг) їх всього третина.

Найбільш "чоловічими" є такі управлінські спеціальності як видобуток сировини, виробництво, будівництво, антикризове управління та ІТ-спеціалізації. У цих сферах чоловіки роблять успішну кар’єру значно частіше ніж жінки.

Окрім того, що жінки значно рідше претендують на керівні посади, зарплатні очікування зазвичай у них також помітно скромніші. Наприклад, 44% всіх жінок-директорів вказали бажану зарплату на рівні 12 тис, ще 25% претендують на зарплати у діапазоні від 12 до 25 тис, десята частина оцінює свою роботу у сумму до 36 тис. грн., і стільки ж пошукачок претендують на оплату до 60 тис. грн. і більше 60 тис. відповідно.

У чоловіків цей розподіл виглядає дещо інакше. Так, мінімальні зарплати, на які б погодились 44% керівників-чоловіків, знаходяться у діапазоні до 20 тисяч грнивень, третина пошукачів зацікавлена в зарплатах 20-40 тис. грн., 20% шукають роботу із зарплатою від 40 до 80 тис. грн. А от значення у найвищому сегменті заробітних плат, на які претендує лише десята частина керівників, починається з 80 тис. грн.

Варто зазначити, що різняться чоловіки і жінки у тому, як визначають свої ключові навички та кваліфікації. Наприклад, топ-10 чоловічих ключових кваліфікацій виглядає так: управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів, управління виробництвом, В2В продажі, бюджетування, управління підприємством, організаторські навички, керівництво колективом.

У жіночому Топ-10 ключових навичок із чоловіками співпадають п’ять ключових: управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів, бюджетування. Серед тих кваліфікацій, які відрізняються від чоловічих, - підбір персоналу, навчання персоналу, управління витратами, організація заходів, холодні продажі.

А от розбіжностей у освітніх характеристиках між чоловіками і жінками майже немає. Так, 90% всіх керівників має вищу освіту і в тій чи іншій мірі володіє англійською мовою. А от МВА спромоглись здобути лише 8% топ-менеджерів чоловіків і 6% жінок.

"Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні