Як працює наш мозок? Виступи науковців TED

— 19 травня 2015, 14:33

Чим відрізняється мозок підлітка від мозку дорослого, та чи з'являться в майбутньому машини, що вмітимуть читати думки – про це та про багато іншого говорять науковці - спікери TED.

На сайті TED представлено цікаву добірку.

Для чого насправді потрібен мозок

Британський нейробіолог та інженер Девід Волперт робить неочікувану заяву: в ході еволюції мозок у людини розвинувся не для того, щоби вона думала, і не для того, щоби вона відчувала. Справжнє його призначення – це контролювати рухи. У своєму виступі учений пояснює, як саме мозок створює граційність та вправність наших рухів.

У спробах зрозуміти свідомість

Щоранку ми прокидаємося та до нас повертається свідомість – це дивовижний факт – але що саме до нас повертається? Нейробіолог Антоніо Дамасіо використовує це просте питання, щоби познайомити нас із тим, як наш мозок створює самовідчуття.

Таємниця роботи мозку підлітка

Чому тінейджери видаються настільки імпульсивнішими та менш свідомими, ніж дорослі? Когнітивний нейробіолог Сара-Джейн Блейкмор доводить, що причина типової "підліткової " поведінки – це дорослішання та розвиток мозку. Вона пояснює це, порівнюючи префронтальну кору дорослої людини та тінейджера.

Походження задоволення

Чому оригінальна картина подобається нам більше за підробку? Психолог Пол Блум стверджує, що людські істоти – есенціалісти, що наше знання про історію предмета змінюють наше його сприйняття не лише поверхнево, а й як глибоко внутрішньої особливості почуття задоволення (і болю).

Як мозок навчається бачити

Нейробіолог Паван Сінха та його команда безкоштовно лікують дітей зі вродженою сліпотою та вивчають, як їхній мозок вчиться інтерпретувати візуальні дані. Їхня робота дає можливість робити відкриття в галузі нейробіології, інженерії та навіть аутизму.

Мапа мозку

Із чого нам почати розуміння того, як працює мозок? Із того ж, із чого ми починаємо вивчати нове місто: зі створення мапи. Дослідник мозку Алан Джонс демонструє, як його команда створює схему генів кожної найменшої ділянки мозку, і як вони між собою взаємозв’язані.

Зазирнути в мозок у реальному часі

Дослідник мозку Крістофер ДеЧармс демонструє, як за допомогою функціональної магнітно-резонансної терапії можна спостерігати за мозковою діяльністю – думками, емоціями, болем – у режимі реального часу. Іншими словами, ви можете бачити власні почуття.

Пластичність мозку

Нейробіолог Майкл Мерценіх звертає увагу на один із секретів неймовірних можливостей мозку: його здатності до зміни зв’язків між нейронами. Дослідник шукає шляхи використання пластичності мозку з метою покращення наших здібностей та відновлення втрачених функцій.

Чи зможуть девайси майбутнього зчитувати образи з нашого мозку?

Інженер за фахом Мері Лу Джепсен, котра сама колись перенесла операцію на мозкові, цікавиться діяльністю нейронів, що стоїть за творчістю та думками. Вона вивчає, яким чином можна показати наші творчі ідеї на екрані.

Відео з сайту TED

Реклама:

Головне сьогодні