Благодійники звернулися до Яценюка щодо СМС-благодійності

— 26 червня 2015, 11:56

"Протягом двох років провідні благодійні фонди та організації у співпраці з експертами та із консультаційним залученням представників операторів телекомунікаційних послуг розробляли ефективну модель СМС-благодійності. Це інструмент збору благодійних пожертв для вирішення соціальних проблем, у тому числі допомога пораненим, хворим дітям та дорослим, українській армії, внутрішньо переміщеним особам та іншим нужденним. Причина відсутності в Україні СМС-благодійності - це величезні податки, що складають 45% вартості СМС-повідомлення та мають бути сплачені за кожну перераховану на благодійність гривню", - йдеться у повідомленні, наданому "Українській правді. Життя".

Вони повідомляють, що спільно з фахівцями правової сфери та податкового законодавства EY, а також за консультаційної участі представників мобільних операторів, вивчили міжнародний досвід і розробили необхідні законодавчі зміни, які завдяки співпраці з народними депутатами з різних фракцій Верховної Ради України викладені у зареєстрованих законопроектах та спрямовані на створення сприятливих умов для впровадження благодійного голосового та текстового повідомлень.

Зокрема, ця модель має запровадити поняття "благодійне замовлення" у двох формах – текстовій (СМС) та голосового виклику, що на практиці фактично є відмовою користувача від телекомунікаційних послуг і дорученням оператору на переказ коштів, сплачених за ці послуги, на благодійність.

Законопроект передбачає можливість проведення коригування податків, які оператори сплачують на наступний день після поповнення рахунку абонентом, що дає можливість операторам повністю перерахувати усю суму вартості благодійного замовлення за цільовим благодійним призначенням.

Особливістю є те, що дана схема передбачає спрямування коштів на благодійні цілі у повному обсязі, що було окремо погоджено з операторами.

"Важливою позитивною складовою законопроектів є врегулювання правовідносин між оператором телекомунікацій та благодійною організацією, зокрема, укладення договору, публікація звітів, перевірка використання коштів за цільовим призначенням, а також обов’язкове використання благодійною організацією зібраних коштів виключно за цільовим призначенням (жодних адміністративних чи інших витрат)", - додають благодійники.

"Просимо Вас, шановний Арсенію Петровичу, особисто посприяти законодавчому закріпленню та практичному впровадженню дієвої та ефективної моделі СМС-благодійності в Україні, яку готові імплементувати оператори телекомунікаційних послуг, закладену в законопроектах з урахуванням позитивної новели альтернативного законопроекту №2297 щодо звільнення від сплати збору до Пенсійного фонду за відправлення "благодійного текстового повідомлення", - звернулися до прем'єра вони.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні