Сімейний бізнес: чи можна знайти баланс між сімейними та робочими відносинами?

Відкриття та ведення сімейного бізнесу - це серйозний і складний процес, який має свої тонкощі і особливості. Для процвітання компанії важливо дотримуватися балансу між сімейними взаєминами та бізнесом, потрібно грамотно вибудувати політику управління компанією, інакше можуть постраждати або сімейні відносини, або справа, в яку було вкладено чимало часу і фінансових коштів.

70% сімейних бізнесів не "виживають" під час першої передачі справ 2-му поколінню.

Факти:

  • Сімейний бізнес є невід'ємною частиною світової економіки. Близько 30% всіх компаній з обсягом продажів понад 1 мільярд доларів є бізнесом сімейного типу.
  • У США близько 90% компаній перебувають в сімейній власності або ж контролюються сім'ями; на їх частку припадає 50% зайнятості країни - ці компанії несуть відповідальність за половину валового національного продукту (ВНП) країни.
  • У Великобританії сімейний бізнес виробляє ¼ Валового Внутрішнього Продукту (ВВП) країни; дохід цих компаній складає 1.1 трильйон на рік, на підприємствах компаній працюють 9 000 000 чоловік.
  • Для України сімейний бізнес, як явище тільки починає розвиватись. Перші приватні підприємста були створені в роки здобуття незалежності, а це означає момент першої передачі бізнесу в Україні у друге покоління є дуже актуальним питанням на сьогодні.

Особливості сімейного бізнесу

Одна з особливостей сімейного бізнесу полягає у довгостроковій перспективі - у таких компаній немає мети отримати швидкий дохід. Головна ціль власників сімейного бізнесу - якомога довше залишитися на ринку і передати бізнес у спадок. Власники сімейного бізнесу не хочуть брати на себе великі ризики, які поставили б під загрозу все те, що було досягнуто попередніми поколіннями.

Крім прибутку, сімейний бізнес може принести безліч нематеріальних винагород. Наприклад, співробітники, які працюють в несімейному бізнесі, роками намагаються побудувати міцні довірчі стосунки з колегами, тоді як у сімейному бізнесі така проблема відсутня. Тут усі націлені на один загальний результат, що дозволяє досягти успіху.

Згідно з нещодавно проведеним у Великобританії опитуванням, 70% респондентів саме довіру обрали як головну складову успішного сімейного бізнесу.

"Підводні камені" сімейного бізнесу

Головною проблемою сімейного бізнесу можна сміливо назвати перенесення робочих питань і проблем в сім'ю і навпаки. Робочі труднощі позначаються на сімейному житті, а конфлікти, які виникають у сім'ї, знаходять відображення на робочому процесі.

У тих компаніях, де кількість родичів істотно перевищує оптимальні показники (від 3 до 5 відсотків), є ризик втрати важливих ключових фахівців, які не є родичами. Тому власники бізнесу повинні уважно підійти до підбору персоналу.

Ситуація, коли "усі роблять все" або "ніхто не робить нічого" теж часто виникає в сімейному бізнесі. В основі будь-якого правильно функціонуючого бізнесу - чітка ієрархічна система з розписаними посадовими інструкціями. Саме це дозволяє зробити бізнес більш "робочим" і менш "сімейним".

Приклади сімейного бізнесу на світовому рівні:

  • Volkswagen
  • FIAT
  • BMW
  • ALDI
  • Auchan
  • Roche
  • LVMH
  • IKEA
  • L'OREAL
  • Swatch

Професійна освіта як перший крок до відкриття сімейного бізнесу

Для успішного ведення сімейної справи одного лише бажання замало - потрібні спеціальні знання та навички. Європейський Університет (European University) - один з прогресивних університетів Європи - пропонує тим, хто прагне відкрити або вже має сімейний бізнес, отримати спеціалізовану освіту Bachelor Degree in Family Business Management (Бакалавр в Управлінні Сімейним Бізнесом).

Тривалість програми складає 6 семестрів. В рамках курсу студенти вивчають традиційні бізнес-дисципліни і отримують спеціальні знання, які знадобляться у веденні сімейного бізнесу. Студентів навчають всім тонкощам підприємництва, фінансового менеджменту, стратегічному управлінню, їх вчать вести бізнес-статистику, і, що найважливіше, управляти персоналом, - у сімейному бізнесі важливо грамотно вибудувати робочі взаємини.

Дізнатися детальніше про бізнес-освіту в Європейському Університеті можна на зустрічі з представником університету — Ольгою Дедюриною, яка відбудеться 8-го липня в офісі компанії STUDY.UA. Для участі заповніть коротку форму реєстрації на сайті.

Реклама:

Головне сьогодні