Інвалід-переселенець вкоротив собі віку у санаторії

— 16 липня 2015, 14:17

Переселенці розповідають, що донька Петра не приїхала на поховання. Її чекають пізніше, щоб забрала особисті речі покійного, пише Радіо Свобода.

"Це трапилося через те, що він був покинутий та нікому не потрібний. Ані державі, ані донці. В мене, наприклад, також сил немає, я сама потребую догляду", – розповідає переселенка Зоя Турченко, яка перша знайшла тіло.

Перше самогубство в "Сперанці" відбулося взимку – один з переселенців-інвалідів втопився в морі.

"В нас не одна людина така: одинока й інвалід. У нас не один із такими проблемами. Мабуть, це не останній випадок. Хто у чому знаходить втіху", – розповідає Наталя Моісєєнко з Луганська.

Зараз у санаторії живе близько двох сотень переселенців, з них 119 – інваліди. Кількість мешканців постійно змінюється: хтось переїжджає на квартири, хтось помирає. Але трапляються й зворотні випадки – в "Сперанці" в Наталі народилося немовля. Їй пощастило – чоловік зміг знайти хоча б якусь роботу.

"Він зараз працює в сусідньому санаторії. Працює, ким взяли – прибирає, підмітає. Підсобний робітник. Хоча вдома ми по-іншому жили. Все кинули там, зокрема, дві квартири", – розповіла Наталя.

Деякі неповносправні скаржаться на нестачу ліків. Інвалід-чорнобилець Олександр Бандуренко розповідає, що не може потрапити в спеціальні програми для місцевих інвалідів.

"Минулого року нам говорили, що гроші йдуть в Луганську та Донецьку області, що треба ухвалити новий бюджет, але грошей як не було, так і немає... Зараз прийшов новий губернатор, в нього є великий досвід по розселенню людей, а саме досвід Грузії. Ми маємо великі сподівання на Міхеїла Саакашвілі та його команду", – каже він.

Проте, за словами голови обласного управління охорони здоров’я В’ячеслава Полясного, інваліди-переселенці живуть на тих же умовах, що й інваліди, які прописані в Одеській області.

"Вони отримували медикаменти безкоштовно з тих місцевих бюджетів, де вони були. В нас вони перебувають у тих же умовах, що й жителі Одеської області. Вони повністю забезпечені екстреною медичною допомогою, в них є свій родинний лікар, вони безкоштовно в рамках бюджету обслуговуються в місцевій лікарні", – наголосив голова облздоровуправління.

Реклама:

Головне сьогодні