Кількість навчальних закладів із професійної освіти може скоротиться удесятеро – заступник міністра освіти

— 17 липня 2015, 13:30

Таке заяву зробив заступник міністра освіти України Олег Дерев'янко під час тренінгу із регіональними журналістами в Українському медіа-центрі реформ.

Водночас він зазначив, що ніяких планів МОН щодо скорочення не має: долю цих навчальних закладів визначатиме не Міністерство освіти, а місцеві громади, що передбачено проектом Закону "Про професійну освіту", який Кабмін має ближчим часом затвердити на своєму засіданні та передати до парламенту.

"Існуюча система закладів професійно-технічної освіти відтворює структуру економіки СРСР, тобто країни, яка вже не існує. Ідея ж реформи в тому, аби наблизити професійну освіту до потреб регіонів. ПТУ мають перетворитися на потужні центри професійної освіти - на кшталт того, як це працює, наприклад, у Фінляндії, Нідерландах чи Австрії. Тобто, ми намагаємося відтворити найкращі світові практики в Україні", - зазначив Олег Дерев'янко.

За задумом МОН, при кожному центрі професійної освіти формуватиметься рада стейкхолдерів, яка визначатиме стратегію їхнього розвитку. До її складу увійдуть представники місцевої громади – бізнесу, влади, експертного середовища, ради батьків тощо. "Роль Міністерства освіти – створити візію, бачення розвитку, а не займатися поточним управлінням. Ми маємо забезпечити ухвалення профільного закону", - пояснив Олег Дерев'янко.

Водночас заступник міністра освіти порадив місцевим громадам не гаяти часу і вже розпочати роботу по формуванню подібних рад стейкхолдерів та стратегією професійних центрів, не чекаючи на ухвалення закону.

Аби відразу після того, як це станеться, розпочати роботу з пошуку додаткового фінансування

"Українська правда"

Реклама:

Головне сьогодні