Тест

Учені радять не слухати всезнайків: ті прибріхують

"Іноді люди навіть стверджують, що володіють знанням, котрим взагалі не можуть володіти, бо предмету, якого воно стосується, не існує, цей феномен відомий як перебільшене знання", - каже психолог Стев Атір із Університету Корнелла.

Він із колегами провели серію цікавих експериментів, результати яких надрукував журнал Psychological Science, пише Today.

Дослідники запропонували 100 добровольцям пройти онлайн-тест, щоби визначити, наскільки вони тямлять у фінансах. Потім учасників запитали, чи знайомі їм 15 специфічних термінів. Причому три з них були абсолютно вигадані, хоча й звучали солідно.

"Чим більше люди вірили в те, що взагалі добре знаються на фінансах, тим вірогіднішим для них було переоцінення своїх знань щодо цих вигаданих фінансових термінів", - зазначає Атір.

Для наступного експерименту психологи найняли людей через спеціальний вебсайт, де за невелику фінансову винагороду бажаючих запрошують пройти якісь тести. Шукали знавців біології, філософії, літератури, математики, архітектури, програмування та мистецтва ХХ-го сторіччя.

Учасникам ставили як "справжні" запитання, так і з термінами, яких насправді не існує. Наприклад, людина мала вказати, чи знає, що таке "мета-токсин", "біосексуальний" тощо. Відповіді варіювалися від "ніколи про таке не чув" до "щось дуже знайоме".

90% добровольців заявили, що "дещо знають" принаймні про один із термінів-фальшивок. Що більшим знавцем якоїсь галузі вважав себе учасник, то в більше пасток потрапляв. Причому така закономірність збереглася й тоді, коли людей спеціально попередили, що деякі з термінів будуть вигадані.

"Ті, хто вважає себе експертом, можуть дати погану пораду тоді, коли насправді взагалі не повинні були б її давати. Наприклад, людина, котра розмірковує над якимсь фінансовим рішенням, може проконсультуватися з другом, який висловлює впевненість у своїх фінансових знаннях", - попереджують дослідники.

"Такий друг може дати неправильну пораду, бо не зможе визнати, що недосить знайомий із цим питанням. Іншими словами, перебільшення своїх знань може заважати людям дійсно одержувати справжні знання високого рівня ", - кажуть учені.