Коли бракує часу на читання: 7 сильних книжок у виступах TED

— 25 липня 2015, 16:00

Добірку представляє сайт TED.

Ода заздрощам

Літературний критик Парул Сехгал намагається розібратися, що таке заздрощі та ревнощі, що ними рухає, і чому вони приносять нам таємну втіху.

Жодне дослідження досі не знайшло розгадки цієї "самотнього, довготривалого, похмурого хвилювання, жодне, крім літератури, каже Сехгал. У своїх яскравих роздумах вона наводить приклади зі сторінок художніх творів, демонструючи, що заздрощі й ревнощі ненабагато відрізняються від жаги пізнання.

Історія про дві Америки та крамничку, у якій вони зіштовхнулися одна з одною

За десять днів після трагедії 11-го вересня шокуючий напад у техаській крамниці скалічив двоє життів: жертви та нападника. Письменник Ананд Гірідхарадас, автор книги "Справжній американець" у своєму виступі розказує, що сталося далі. Це притча про два шляхи, якими може піти життя американця, і палкий заклик до примирення.

Дивовижна історія людини, що подарувала нам сучасне позбавлення болю

Упродовж дуже довгого часу лікарі фактично ігнорували частину хвороби, котра є найбільш базовою та пригнічує найбільше – біль. У своєму ліричному та докладному виступі дослідник та письменник Латіф Нассер розповідає надзвичайну історію борця й лікаря Джона Боніки, котрий переконав медиків поставитися до болю серйозно – і змінив життя мільйонів людей.

Небезпека однієї точки зору

Наші життя, наші культури – це багато історій, котрі накладаються одна на одну. Письменниця Чімаманда Нґозі Адічі розповідає історію про те, як вона знайшла автентичний голос своєї культури – та застерігає: якщо ми чуємо одну-єдину історію про людину або країну, ми ризикуємо зовсім її не зрозуміти.

Дивні відповіді до психопат-тесту

Чи є чітка межу між божевіллям та нормою? Рон Джонсон, режисер-документаліст та письменник, автор книги "Психопат-тест" проливає світло на сіру зону між ними двома.

Чого нас може навчити страх

Уявіть, що ви – матрос корабля, який зазнав катастрофи посеред величезного Тихого океану. Ви можете обрати один із трьох напрямків та врятувати себе і своїх товаришів – але кожен із них матиме й жахаючі наслідки. Як ви обиратимете? На прикладі історії китобійного судна "Ессекс" письменниця Карен Томпсон Уокер демонструє, як страх розбурхує уяву, змушуючи нас малювати картинки ймовірного майбутнього, і як давати з ними раду.

Пісня про мою героїню, жінку, що пливла крізь ураган

Співачка та авторка пісень Доун Лендіс розказує історію Торі Мерден МакКлюр, котра мріяла перепливти Атлантику на маленькому човнику – але цю мрію мало не потопили хвилі заввишки з семиповерхівку. За допомогою відео тієї мандрівки, оповіді та пісні Ландіс передає відчуття жінки, котра опинилася сама посеред безкрайнього океану.

Відео з сайту TED

Реклама:

Головне сьогодні