Українці хочуть асоціюватися із заможною країною - опитування

— 21 серпня 2015, 10:30

Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного компанією TNS на замовлення Інституту світової політики.

На другому місці бажаних асоціацій — європейські цінності (42,6%). Третина респондентів (29,8%) висловили бажання, щоб гасло, яке часто звучало на Майдані — "Україна — це Європа" — стало стійкою асоціацією мешканців ЄС.

Туризм набрав 37,4%, а Революція гідності – 22%, водночас слід зазначити, що найчастіше ці дві асоціації обирали представники молодого покоління.

Згідно з опитуванням, найбільше українці асоціюють Україну з корумпованою, неефективною владою (24,6%). Асоціацію з війною назвав кожен п’ятий респондент, а бідність, безробіття, занепад – майже кожен сьомий.

Серед позитивних асоціацій найчастіше згадували Батьківщину (16%), різні українські атрибути/символіку (8,1%), незалежність і волелюбство (7,7%).


Чимало українців вважає, що громадяни ЄС розглядають відносини з Україною з суто економічної точки зору. Так, відповідаючи на питання, з чим громадяни ЄС асоціюють Україну, 12,8% назвали дешеву землю, робочу силу та сировину, 9,5% — борги і кредити, 7,3% — ринок збуту, а 7% — родючу землю.Питання про те, з чим асоціюють Україну в ЄС, виявилося найбільш складним для учасників опитування. Більше третини (35%) не змогла визначитися з відповіддю. Серед тих, хто відповів, найпопулярнішими виявилися асоціації з корумпованою, неефективною владою (21,2%) та війною (21,1%). Таким чином, перші дві асоціації українців з їхньою Батьківщиною збігаються з їхнім уявленням про те, з чим асоціюють Україну громадяни Європейського Союзу.

Якщо порівняти ці дані з результатами опитування Інституту світової політики в країнах ЄС, то виявиться, що ці уявлення мають підґрунтя, але лише частково: тільки в Італії українців асоціюють з прибиральницями (на рівні 10%).

Опитування також засвідчило, що українці так само, як і громадяни ЄС, вважають корупцію (84,7%), олігархів (72,5%) та недостатній економічний розвиток (56,9%) головними перешкодами руху України до Європейського Союзу.

Дослідження проводилось з 14 по 21 липня 2015 року методом онлайн опитування серед міського населення по всій території України, окрім АР Крим, а також території, де відбувається АТО.

В опитуванні взяла участь 1 тисяча респондентів віком від 18 до 55 років. Перші два питання були повністю відкритими, два інших — напіввідкритими.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні