Російський програміст стане першим, кому пересадять голову в 2017 році

— 20 вересня 2015, 12:37

Росіянин, який страждає на невиліковну хворобу Верднига-Гоффмана, дав згоду на новаторську операцію. Пише ITV.

Операція буде проведена в Китаї італійським нейробіологом Серхіо Канаверо і його колегою доктором Сяо-пінг Рен, який провів більше 1000 операцій по трансплантації голів на мишах.

Операція займе не менше 36 годин. Голова пацієнта і тіло донора будуть охолоджені до температури 12-15 С, так як це збільшує виживаність клітин.

Валерій Спиридонов, фото: itv.com

Після операції, Спиридонов місяць буде перебувати в комі. В цей період він буде отримувати інтенсивну терапію для того, щоб тіло не відторгло нову голову. У разі успіху, доктор Канаверо вважає хворий зможе говорити своїм голосом і ходити.

Операція по пересадці голови викликала чимало суперечок у професійних медичних колах. Деякі вважають подібну операцію неетичною.
Експерти так само заявляли, що вважають такий підхід в хирургії операцією "столітньої давності".

Операції з трансплантації навіть на тваринах поки що мали дуже обмежений успіх.

У 1970 році Доктор Роберт Уайт "успішно" пересадив голову мавпи, але спинний мозок не був прикріплений до ії тіла, і вона померла через вісім днів. Нещодавно доктор-китаєць Сяо-пінг Рен провів більше 1000 операцій на мишах, але ні одна з них не вижила після цього.

Італійський нейробіолог Серхіо Канаверо, фото: itv.com

Російський доброволець Спиридонов сказав, що цю трансплантацію можна порівняти з "виходом людини вперше у відкритий космос".

"Операція спрямована на відновлення незалежності для важких інвалідів, - сказав він.- Якщо вона буде успішною, це в майбутньому допоможе тисячам людей, які знаходяться в ще більш жалюгідному становищі, ніж я."

З італійським нейрохірургом, який планує провести першу у світі трансплантацію голови, Валерій познайомився в інтернеті. Дізнавшись про його розробках, він запропонував себе в якості волонтера для операції.
Незважаючи на таку рідкісну хворобу, якою чоловік хворіє з дитинства, 30-річний Валерій Спиридонов працює програмістом. У рідному місті Володимирі він вже став місцевою знаменитістю.

Реклама:

Головне сьогодні