У Міносвіти вважають, що ЗНО-2015 може стати останнім

— 7 вересня 2015, 15:02

"Якщо терміново не вжити серйозних заходів, то зовнішнє оцінювання, яке поки залишається найбільш успішною освітньою реформою, може перейти в категорію історичних фактів", - сказав сказав в інтерв'ю ZN.UA директор УЦОЯО Ігор Лікарчук, якого тимчасово відсторонили від посади до завершення розслідування можливих зловживань у цьому центрі. Він підкреслює, що такі прогнози - "зовсім не блеф чи спроба якоїсь реабілітації".

"Вони грунтуються на об'єктивному аналізі ситуації в УЦОЯО: як після подій 21 липня, так і в силу того, що за останні вісім років держава не вклала ні копійки в розвиток і підтримку системи ЗНО", - пояснює він.

Лікарчук зазначив, що якщо навесні 2014-го міністру освіти і науки Сергію Квіту вдалося домовитися з бізнесом про фінансову підтримку і врятувати ситуацію, то сьогодні така точкова одноразова допомога "проблеми не вирішить". При цьому директор УЦОЯО не думає, що хто-небудь наважиться прийняти механічне вирішення "скасувати" ЗНО після 2015-го.

Проте наголошує, що будь-яке рішення не замінить процесу підготовки, хоча в нинішніх умовах підготувати ЗНО "вкрай складно, майже неможливо". "І справа не тільки в грошах ..." - додає він, зазначаючи, що в деяких "не надто мудрих головах" зріє думка "провести (ЗНО) як-небудь", що, за його словами, "ще більший абсурд".

У свою чергу міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що в міністерстві "саме зараз працюють над тим, щоб запланувати в бюджеті на наступний рік всі необхідні витрати".

"Всі загрози, озвучені Ігорем Лікарчуком, абсолютно реальні. Але ми плануємо не просто зберегти, а й надалі розвивати ЗНО. Для того і працюємо", - зазначив Квіт.

Реклама:

Головне сьогодні