Тест

Фото робіт переможців 3-го Міжнародного конкурсу "Стоп цензурі!"

Щороку організатори оголошують спеціальну тему. У 2015 році такою темою стало одне з гасел Революції гідності – "Права людини понад усе!".

Роботи конкурсу оцінювали три журі: експертне, журі правозахисників та журі інтернет-користувачів.

До експертного журі увійшли журналісти та громадські активісти: Тетяна Даниленко, журналіст, телеведуча, "5 канал"; Лариса Денисенко, письменниця, правник; Надя Кельм, дизайнер, рух "Чесно"; Юрій Марченко, журналіст, головний редактора Platforma; Севгіль Мусаєва-Боровик, журналіст, головний редактор "Української правди"; Оксана Романюк, громадський діяч, виконавчий директор Інституту масової інформації; Олена Старанчук, дизайнер, ілюстратор; Олексій Тарасов, журналіст, головний редактор Buro24/7.

За результатами голосування експертного журі, переможцями стали:

У категорії "Зображення" Микола Гончаров;

Робота Миколи Гончарова, яка перемогла у категорії "Зображення"
Спец.відзнака жюрі - Wenjie Huo. За готовність захищати свободу іншого - як свою.

У категорії "Вірш" Юрко Космина "Дума про дельфіна";

У категорії "Гасло" Оксана Войчишина (Homochka) "В приціл правди не видно" та Ірина Макарчук (Irysh) "Будь ПРЕСОЮ, а не ПРЕСОваним"\"Be press, not pressed";

За результатами голосування журі правозахисників до якого увійшли Максим Буткевич, співкоординатор проекту "Без кордонів"; Марина Говорухіна, PR-менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини; Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні; Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод, переможцями стали:

У категорії "Зображення" Ілля Стронговський за серію постерів. Його роботи також були відзначені спеціальною нагородою від Інституту масової інформації.

Серія постерів Іллі Стронговського

У категорії "Вірш" Олексій Сударенко "Мнение рядовых граждан";

У категорії "Гасло" Akson "Цензура – чужий монтаж твоєї свідомості".

У категоріях "Есей" та "Інші формати" експертні журі прийняли рішення нагороди не присуджувати.

Спеціальну відзнаку від EUROMIADAN SOS за свою роботу отримала Віра Ганжа.

За результатами голосування журі інтернет-користувачів переможцями стали:

Юрій Шеляженко у категорії "Есей"; Dzhafer у категорії "Зображення"; Артем Полежака у категорії "Вірш"; Оксана Войчишина (Homochka) "В приціл правди не видно" та Ірина Макарчук (Irysh) "Будь ПРЕСОЮ, а не ПРЕСОваним"\"Be press, not pressed"; Гурт "Вперше чую" у категорії "Інші формати".

Всього на конкурс було подано 630 творів: 331 постер, 100 вірішів, 150 гасел, 40 есеїв, 9 мультимедійних робіт. За перебігом конкурсу спостерігали інтернет-користувачі з 99 країн світу. До конкурсу долучилися міжнародні учасники з Китаю (Wenjie Huo), Марокко (Hicham Boudra), Польщі (Saskia), Філіппін (Jophel Botero Ybiosa), Ірану (Zahra Khadem Shariat), Еквадору тощо.

Ідея конкурсу виникла на зустрічі журналістів руху "Стоп цензурі!" у червні 2010 року. Тоді в період інтенсивного політичного тиску доводилося шукати нові канали комунікації для інформування громадян про те, що цензура є проблемою не лише журналістської спільноти, а й усього суспільства.

Ідея знайшла своє втілення у 1-му Міжнародному конкурсі "Стоп цензурі!", який відбувся в 2011році.

Конкурс поєднує громадський активізм та різні типи творчих практик. Його особливістю є наддемократичні правила – участь може взяти кожен, незалежно від віку, освіти і громадянства. Мовами конкурсу є українська, англійська, російська, кримськотатарська.

До організації конкурсу не має стосунку жодна політична сила.

Конкурс є інструментом самоорганізації громадян, його мета – широка суспільна дискусія про захист свободи слова, забезпечення доступу до публічної інформації, ефективна протидія цензурі.

Більше інформації на сайті: www.stop-censorship.net та на сторінці конкурсу на Facebook