МОЗ затвердив інструкцію для лікарів про надання медичної допомоги людям із синдромом Дауна

— 28 жовтня 2015, 10:21

Як йдеться у повідомленні відомтсва, у Клінічному протоколі є детальна інформація по кожному із захворювань, які можуть супроводжувати синдром Дауна. Документ дає чітке розуміння про планові обстеження, які потрібно проходити "сонячній" дитині чи дорослій людині, аби своєчасно виявити можливі супутні захворювання і призначити лікування.

Відсутність спеціального протоколу найчастіше призводила до того, що діти з синдромом Дауна не обстежувалися профільними спеціалістами вчасно і багато проблем "списувалося" на наявність хромосомної аномалії.

Наприклад, в деяких дітей з синдромом Дауна порушення слуху (а таких 70 %) виявляли лише в трирічному віці, а то й пізніше. Хоча в європейських країнах слух у "сонячних" дітей перевіряють ще в перші тижні життя із подальшим щорічним обстеженням.

Також Клінічний протокол містить практичні рекомендації для лікарів про повідомлення самого діагнозу (синдром Дауна) батькам як під час вагітності, так і після народження дитини. Адже виявити хромосомну аномалію у більшості випадків лікарі можуть, коли дитина ще в утробі, рідше – уже після її народження.

На жаль, кожен третій лікар у нашій країні зараз пропонує відмовитися від дитини, не надавши батькам сучасну та збалансовану інформацію про реальні можливості людини із синдромом Дауна.

При створенні документа були використані досвід потужних медичних спільнот, які мають багаторічний досвід надання медичної допомоги дітям та дорослим із синдромом Дауна.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні