"Революція гігієнічних прокладок": Як індійський винахідник-самоук змінив життя мільйонів жінок. Відео

— 3 жовтня 2015, 10:00

Індійський винахідник та соціальний підприємець Аруначалам Муруганантам присвятив роки тому, щоби знайти спосіб виготовлення недорогих гігієнічних прокладок.

Про це пише ВВС.

Журнал Time торік включив Муруганантама до 100 Найвпливовіших людей світу. А ще він є спікером TED. Його виступ зветься "Як я розпочав революцію гігієнічних прокладок!".

Питанням жіночої гігієни майбутній винахідник почав перейматися після власного весілля, коли в 1998-му році побачив, як його молода дружина Шанті під час критичних днів мучиться з ганчірками. Аруначалам на той час мало що знав про жіночу фізіологію, але жахнувся від виду того дрантя, котрим би він "не став би й скутера свого протирати". Гігієнічні прокладки ж для Шанті були недосяжні через їхню високу ціну.

Бажаючи потішити свою жінку, Муруганантам купив для неї прокладку – причому продавець тицьнув йому її з таким виглядом, ніби то був контрабандний товар. Аруначалам зважив її на долоні. Його здивувало, що за 10 грамів бавовни (тоді він ще не знав, що підходящим матеріалом стане целюлоза) правлять у 40 разів більше за її реальну вартість.

Тоді Муруганантам вирішив сам винайти прокладки, що будуть дешевими та доступними.

Він виявив, що лише 1 з 10 жінок із навколишніх селищ користується прокладками. Опитування, проведене на замовлення уряду в 2011-му році, дало цифру в 12% зі всіх жінок Індії.

Решта обходяться ганчір'ям, тирсою, листям, попелом та піском. Ті, що використовують ганчірки, соромляться сушити їх привселюдно, отже, ніколи не перуть. При цьому десь 70% усіх хвороб репродуктивної системи в жінок Індії пов'язані саме з поганою гігієною.

Оскільки знайти достатню кількість жінок для тестування своєї розробки Муруганантаму було непросто, він сам став "чоловіком із прокладкою". Футбольну камеру з дірками він наповнив козячою кров'ю та носив цілий день – ходив, бігав, їздив на велосипеді, щоби перевірити ефективність своєї прокладки.

Незабаром чоловіка стали вважати збоченцем, одержимим злими духами. Не витримавши тої ганьби та пліток, від нього пішли рідна мати та Шанті, а згодом і сам Муруганантам був змушений покинути селище.

"Бачите, яке в Господа почуття гумору. Я почав це дослідження заради моєї дружини, а через 18 місяців вона мене кинула!", - зазначає Муруганантам у документальному фільмі Menstual Man.

Процес виготовлення прокладок, що його вигадав Муруганантам, дуже простий. Спершу целюлоза перетворюється на пухку масу за допомогою чогось на кшталт кухонного подрібнювача. Потім інша машина робить із них брикети, ті брикети обгортаються нетканим полотном та проходять дезинфекцію ультрафіолетом.

Навчитися цьому всьому можна за годину, і таким чином Муруганантам ще й дає робочі місця сільським жінкам, таким, як була колись його мама – удова, що заробляла 1 долар на день, і цього було недосить, щоби прогодувати дітей.

Нині він співпрацює з громадськими організаціями та жіночими групами самопомочі. Гігієнічні прокладки та навчання гігієні вкрай потрібні в школах, бо 23% індійських дівчаток кидають учитися, коли в них починаються місячні.

Муруганантаму непросто достукатися до жінок – багато хто з них вірить, що від прокладок можна осліпнути або ніколи не вийти заміж. Чоловіки у віддалених селищах дозволяють йому говорити зі своїми жінками та доньками лише через ковдру, не дивлячись на них.

Але машини Муруганантама невпинно набувають популярності, вони вже є в 23 штатах, його продукцію використовують у понад 1300 селищах, й індійське суспільство потроху змінило ставлення до дивака.

У 2009-му президент Індії нагородив Муруганантама національною Премією в галузі інновацій. А за 5 років після їхнього розриву йому раптом зателефонувала Шанті. Тепер вони знову разом.

Підприємець не планує спинятися на досягнутому. Він вірить у те, що його винахід здатен покращити життя жінок і в інших країнах.

"…Будь-хто зі ступенем МВА одразу б почав заробляти якнайбільше грошей. А я не хочу. Чому? Бо від самого дитинства я знаю, що жодна людина не померла через бідність – усе стається через невігластво…Я не назбирав грошей, але назбирав багато щастя", - говорить він.

Великий бізнес Муруганантам порівнює з москітом, а свою справу – з метеликом, котрий забирає мед із квітки, не пошкоджуючи її.

"На щастя, я неосвічений. Коли ти неук, твоє навчання ніколи не припиняється… Коли ти не маєш освіти, не маєш страху перед майбутнім", - зізнається він, коли виступає перед студентами.

Нагадаємо, як констатують лікарі, сучасні жінки дедалі частіше "вимикають" свої менструації за допомогою гормонів, не бажаючи, щоби фізична слабкість ставала їм на заваді в кар'єрі.

Реклама:

Головне сьогодні