Відмовитися від слабкості: жінки все частіше "вимикають" менструації за допомогою гормонів

— 20 серпня 2015, 19:15

В однієї з героїнь, з якою поспілкувалися журналісти, їх не було вже 7 років.

Які мотиви в цього виклику матінці-природі, і чим таке втручання в роботу організму загрожує жінці, пише The Daily Mail.

Нещодавнє опитування показало, що кожного року британкам виписується 17 мільйонів лікарняних через погане самопочуття під час місячних. Третина з цих жінок змушена лишатися вдома на 4 або більше днів. Дослідник кажуть, що навіть ті жінки, які в ці дні продовжують працювати, роблять це менш продуктивно.

Нудота, біль та запаморочення – дедалі більше жінок дітородного віку, активних та амбітних використовують гормональні контрацептиви, щоби уникнути менструацій.

29-річна Аллана Аллен заміжня та має успішну кар’єру в індустрії краси. Вона – один із топових колористів Великої Британії. Свої менструації вона "вимкнула" за допомогою ін’єкцій ще 7 років тому і не шкодує про це ні хвилини. Інші героїні - 27-річна графічний дизайнер та 29-річна менеджер приватної клініки.

"Те, що я зупинила мої менструації, допомогло мені "змужніти" та краще з усім вправлятися. Я відповідаю не лише за мою команду, а й керую менеджерами інших наших салонів, і в мене дуже мало симпатії по відношенню до молодих стажерок, котрі кажуть, що страждають від менструального болю. Жодна жінка не мусить із цим миритися", - каже Аллана.

Є декілька способів припинення менструацій: безперервний прийом комбінованих оральних контрацептивів, ін’єкції Депо-Провера, прогестеронові пілюлі, гормональний імплант або гормональна спіраль.

"Нині я бачу це частіше, ніж у минулому – особливо до цього вдаються жінки, котрі працюють допізна на високостресових роботах або мають багато подорожувати по роботі", - зазначає акушер-гінеколог Портлендської жіночої та дитячої лікарні Шазія Малік.

"У тіла немає "необхідності" у менструації як такій. Теоретично немає причини, чому не можна безстроково зупинити менструації", - визнає лікар.[L]

Зі слів Малік, завдяки гормонам, які постійно надходять, не відбувається потовщення ендометрію для підготовки до вагітності, відповідно, не відбувається й його відторгнення.

Водночас надто довге подібне використання гормональних контрацептивів може поставити під загрозу майбутнє материнство жінки. Що довше вона живе без менструацій, наприклад, роблячи ін’єкції, то довше часу знадобиться, щоби менструації відновилися. Між тим "вікно фертильності" у жінки 30-40 років і так невелике.

Окрім цього, гормональні ін’єкції погано впливають на міцність кісток. Комбіновані оральні контрацептиви можуть підвищувати вірогідність серцевих захворювань, якщо жінка перебуває в групі ризику – має погану спадковість у цьому плані, високий холестерин, зайву вагу, палить або хворіє на діабет.

Аллен медики попередили про ризик остеопорозу та можливі проблеми з настанням вагітності. Народжувати дитину жінка, котра перебуває на піку кар’єри, наразі все одно поки не готова.

"Я б не переймалася, якби в мене більше ніколи не було менструацій. Хоча моя мама належить до іншого покоління. Вона вважає, що це "неприродно", щоби в жінки не було менструацій. А можна, щоби жінка мого віку ніколи не мучилася від незручності кровотеч? Чому ми мусимо?", - зазначає Аллана.

27-річна Морган Спайсер працює графічним дизайнером у рекламній агенції, у переважно чоловічому колективі. Вона щаслива, що за допомогою пігулок позбулася страху, що під час важливої зустрічі в неї почнеться кровотеча. Жінка каже, що стала вільна та піднялася на один рівень з колегами-чоловіками.

"Багато жінок навіть не усвідомлюють, що можна раз і назавжди припинити менструації. Багато людей, особливо представників старших поколінь упевнені, що це "нормальна", загальноприйнята річ. Потрібно навчати на уроках зі статевого виховання, що дівчата та жінки не мусять щомісяця мучити свої тіла такою жахливою річчю", - упевнена Спайсер.

Водночас деякі експерти вважають, що менструацію слід розглядати як один із п’яти основних показників, за яким лікарі мають визначати стан здоров'я жінки.

"Маніпуляції з жіночою гормональною хімією з метою пригнічення менструацій погрожує стати найбільшим неконтрольованим експериментом в історії медицини", - зауважує доктор Сюзан Рако, авторка книги No More Periods?.

Реклама:

Головне сьогодні