Польський суд відмовив у екстрадиції до США режисера Романа Поланскі

— 30 жовтня 2015, 15:35

Як повідомляє AFP, режисер залишив країну ще до винесення вироку.

Про рішення повідомив суддя Даріуш Мазур, між тим, воно все ще може бути оскаржене. Суд ухвалив "неприпустимість екстрадиції польсько-французького громадянина Романа Поланскі у США"

[L]Нагадаємо, 76-річного Поланскі заарештували в Швейцарії 26-го вересня 2009-го в аеропорту Цюріха, куди він прибув на кінофестиваль для отримання нагороди за внесок у розвиток світового кінематографа.

Режисер перебував під домашнім арештом у Швейцарії, чекаючи рішення за ордером на його арешт, виданий судом США у зв'язку з вироком у справі про розбещення в 1977-му році 13-річної дівчинки.

Поланскі втік з США в 1978-му році, до винесення вироку, і з тих пір більше не повертався до Сполучених Штатів. Після арешту Поланскі його адвокати подали заяву про апеляцію у зв'язку з процесуальними порушеннями в ході суду в 1970-і роки.

У січні 2015 року до Польщі було направлено прохання США про екстрадицію кінорежисера. На початку серпня Польща отримала від США відповідні документи, що стосуються справи про екстрадицію Поланскі.

Ситуація не змінилася і після того, як в 2009-му році ймовірна жертва зґвалтування попросила суд припинити переслідування Поланскі, так як процес привертає надмірну увагу громадськості до неї самої.

Роман Поланскі - один з найбільших кінематографістів післявоєнного часу, уродженець Парижа єврейського походження, що виріс у Польщі та працював переважно у Великобританії (1963-1967), США (1968-1976) та Франції (після 1976).

Реклама:

Головне сьогодні