Помер французький філософ та письменник Андре Глюксманн

— 10 листопада 2015, 11:57

Про це на своїй сторінці у Facebook написав син автора та чоловік першого заступника міністра внутрішніх справ України Еки Згуладзе, Рафаель Глюксманн.

"Мого найпершого та найкращого друга більше немає. У мене був чудовий шанс отримати знання, сміятися, сперечатися, грати, подорождувати і нічого не робити разом із настільки хорошим та геніальним чоловіком. Мій батько помер вчора ввечері", - написав він.

Mon premier et meilleur ami n'est plus.J'ai eu la chance incroyable de connaître, rire, débattre, voyager, jouer, tout...

Posted by Raphaël Glucksmann on 9 ноября 2015 г.

Відомий сучасний французький філософ, політолог і письменник-есеїст Андре Глюксман народився 19 червня 1937 року. Він навчався в Ліоні та Еколь-Нормаль.

Свою першу книгу - "Міркування про війну" - Глюксманн опублікував у 1968 році.

У травні 1968 року він брав участь у студентських бунтах. У 1972 році Глюксманн опублікував статтю "Нинішні часи", де назвав Францію "фашистською диктатурою". У 1975 році у своїй роботі "Кухарка і людожер, міркування про державу, марксизм і концтабори" провів паралель між нацизмом і комунізмом.

Андре Глюксман часто виступав на підтримку чеченських сепаратистів. Він півроку нелегально провів в Чечні, організувавши пізніше турне представників чеченських сепаратистів по Франції. Часто писав критичні до російської влади статті в газеті "Ле Монд".

У вересні 2009 року Андре Глюксман, Вацлав Гавел, Адам Міхнік та інші видатні діячі європейської політики та культури звернулися до Європейського союзу із закликом посилити підтримку Грузії, що знаходиться у важкому становищі після війни з Росією.

У 2008 році Глюксман підтримав заклик російських правозахисників до президента Дмитра Медведєва з проханням помилувати 15 політв'язнів - фігурантів справи "ЮКОСа", науковців, а також Зару Муртазалієва і Заурбека Талхігова. У 2005 році Глюксман увійшов до складу створеного у Франції Комітету на підтримку Михайла Ходорковського.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні