35 корисних для кар'єри речей, котрі варто здійснити до 35 років

— 18 листопада 2015, 19:45

Розібратися зі своїми сильними та слабкими місцями, зробити крок із зони комфорту, відпрацювати рукостискання та складання електронних листів – таку добірку порад, до яких варто прислухатися, склало видання Mashable.

1. Мати свою "ліфтову промову", тобто презентацію про себе, настільки стислу, щоби ви теоретично змогли б розказати незнайомій людині, хто ви та чим займаєтеся, поки їдете разом у ліфті.

2. Знати, яка у вас суперсила, тобто у якій справі ви неперевершені.

3. Знати свої слабкі сторони – не для того, щоби через це засмучуватися, а щоби знати, з ким ви маєте співпрацювати, щоби доповнювати свої вміння, а які завдання делегувати.

4. Вміти делегувати завдання, особливо піднімаючись кар’єрною сходинкою. Ви маєте навчитися визначати, на які речі вам варто особисто витратити час, а на які – ні. Треба бачити повну картинку та вміти доручати щось – підлеглим, няні ваших дітей або вашому партнерові.

5. Пам'ятати, які пропозиції вам категорично не підходять. У житті вам стрінеться чимало нагод, і не варто марнувати час на речі, котрі не вписуються в уявлення вашої майбутньої кар’єри, яке ви маєте. Визначте, чого ви хочете і чого прагнете, а потім складіть список речей, про які не може бути й мови.

6. Зробити щось таке, чим ви потім дуже, дуже пишатиметеся. Це має бути досягнення, яке ви з гордістю впишете в своє резюме.

7. Зробити висновок зі вчинку, яким ви не пишаєтеся. Усі ми колись зазнаємо невдачі, і важливо винести з неї урок, який стане колись у пригоді.

8. Розширити свої можливості. Ви знаєте, що з легкістю проведете зустріч на 30 осіб. А як щодо багатоденної виїзної конференції на 100 осіб? Час від часу ви маєте випробовувати власні вміння та розширювати власні можливості. Ви ніколи не дізнаєтеся, на що здатні насправді, якщо не робитимете крок за межі того, в чому впевнені.

9. Зробити те, чого ви дуже боїтеся. Виступіть із промовою на великій конференції, напишіть мемуари, зробіть щось, що вам бодай раз на початку кар’єри було дуже лячно.

10. Навчитися спокійно сприймати відгуки про свою роботу.

"Важливо сприймати критику серйозно – не особисто", - сказала якось Гілларі Клінтон.

Розуміння, що саме в вас не вийшло – це єдиний шлях навчатися та рости як професіоналу, але якщо ви берете кожне неприємне слово близько до серця – це вдаряє по самооцінці.

11. Навчіться давати відгуки про чужу роботу. Уміти говорити колегам, підлеглим та начальству навіть неприємні речі, коли це потрібно - це ознака справжнього професіонала.

12. Навчитися відмовляти. Для багатьох із нас слово "ні" є найскладнішим, але його треба вчитися казати – навіть начальнику або другові.

13. Мати широке коло людей, яким ви можете довіряти як професіоналам.

14. Мати кількох хороших порадників. Так, до них може входити ваша мама.

15. Мати хорошу інтернет-історію. Те, що знає про вас Google, і те, що є на ваших сторінках у соцмережах, часто допомагає людям скласти про вас перше враження. Тож подбайте, щоби жодного сумнівного фото не лишилося в відкритому доступі. Видаліть з Facebook і Twitter усі пости, що можуть характеризувати вас не з найкращого боку.

16. Удосконалити свій профайл на LinkedIn.

17. Мати портфоліо з найкращими роботами. Буде це добірка ваших роздрукованих статей, маркетингових кампаній та доповідей або особистий вебсайт – готове портфоліо є найкращим та найпростішим способом представити свої досягнення потенційному наймачеві.

18. Уміти продавати (зокрема себе). Коли ви представляєте своїми босові свою ідею або додаєте до резюме листа, в якому доводите, що саме ви – найкращий кандидат – в усіх цих випадках ви щось продаєте, і це треба вміти.[L]

19. Уміти торгуватися. Бо в більшості випадків саме так ви можете отримати те, чого хочете, і на що заслуговуєте.

20. Уміти сперечатися з начальством. Стиснувши зуби, виконувати розпорядження, навіть якщо ви не згодні – це неправильно. Потрібно вміти спілкуватися з начальством та відстоювати свою точку зору, коли це потрібно для роботи.

21. Уміти писати стислі та влучні електронні листи.

22. Навчитися правильному рукостисканню. Це не дрібничка, це найшвидший спосіб створити хороше враження про себе (або зруйнувати). Долоня не має бути млявою, мов дохла рибина, але й не треба робити співрозмовнику боляче. Також експерти радять не забувати про посмішку та зоровий контакт, не трусити кистю, в починати рух від ліктя, не хапати руки нового знайомого обома долонями.

23. Знайти для себе оптимальну систему ведення списків справ, котрі необхідно зробити.

24. Знати, коли ви найбільш енергійні, а коли – ні. Нема нічого гіршого, ніж намагатися працювати, коли ви не в найкращій формі. Можна скласти денну "мапу" власної продуктивності.

25. Знати, скільки сну вам потрібно, і спати вдосталь.

26. Уміти долати стрес.

27. Не вибачатися надто часто. Вам може здаватися, що це ознака чемності, і це корисно для репутації, але коли ви надто часто вибачаєтеся, особливо за дрібниці або речі, які не можете контролювати, це неодмінно поставить під сумнів ваші здібності та професіоналізм. Перепрошуйте лише тоді, коли ви дійсно були неправі чи припустилися помилки.

28. Позбутися "синдрому самозванця". Коли ви починаєте працювати в новій для себе галузі або піднімаєтеся на новий щабель у ієрархії компанії, ви можете деякий час відчувати себе не на своєму місці – а це погано і для кар’єри, і для самооцінки.

29. Мати запасний кар’єрний план. Що ви робитимете, якщо завтра вас звільнять? Якщо ваша відповідь "Панікуватиму", настав час скласти запасний план. Про це не хочеться думати наперед, але краще, щоби ви наперед знали, які кроки зробите.

30. Крім основної роботи, мати власний проект. У кращому випадку в вас з'явиться ще одне джерело прибутку, а в гіршому – буде якесь різноманіття.

31. Зробити інвестицію в свою пенсію.

32. Зробити інвестицію в самого себе.

33. Інвестувати в світ. Буде це волонтерська робота, благодійництво або допомога колезі-новачку, інвестувати в світ приємніше, ніж віддавати йому якийсь борг.

34. Знати, чого ви не хочете. Розуміння, чим ви точно не бажаєте займатися, з яким начальником не хочете працювати, допомагає ближче підібратися до усвідомлення, що вам справді потрібно.

35. Дозволити собі слідувати за своїми бажаннями. Навіщо витрачати день на те, щоби не робити того, що справді хочеться?

До слова, нагадаємо, дослідники, зокрема в Microsoft, дійшли висновку, що багатозадачність - це ворог продуктивної праці. А женучись за продуктивністю, успіхом та багатством важливо не забути про саме життя.

Реклама:

Головне сьогодні