Вузи РФ відраховують турецьких студентів, звинувачуючи в підтримці тероризму

— 17 грудня 2015, 17:22

За останні два тижні були відраховані або поставлені на межу відрахування більше 20 студентів з Туреччини. Про це повідомляє Медуза.

Журналіст видання поспілкувалася зі студентами з Туреччини і з'ясувала, що приводом для відрахування стали звинувачення в підтримці тероризму.

Першими про своє відрахування повідомили троє турецьких студентів Московського інженерно-фізичного інституту (МІФІ).

Усі троє приїхали в Росію вчитися за турецькою державною програмою в рамках будівництва АЕС "Аккую". Ця атомна станція — теж спільний російсько-турецький проект.

Щоб потрапити в програму і стати студентами, молодим людям з Туреччини потрібно було здати письмові іспити та пройти співбесіду. Потім компанія, яка будує АЕС, надавала студентам стипендію і відправляла їх на навчання в Росію. Після її закінчення вони повинні були повернутися в Туреччину і працювати на станції.

За розповідями відрахованих студентів, все почалося з того, що їх попросили підійти з паспортами в деканат, потім відвели в аудиторію, в якій їх чекало не менше 20 осіб — співробітники вузу, Федеральної міграційної служби, а також ФСБ. Їх звинуватили в "підтримці тероризму".

Сінан Чивтчи, фото з фейсбуку

Нам показували роздруківки постів з наших сторінок у фейсбуці. Ми говорили, що ми просто студенти, що ми приїхали вчитися. Але їм було все одно, вони стали на нас кричати. В моїй сторінці їм не сподобалася фотографія, яку я зробив п'ять років тому - на ній я показую знак турецької [націоналістичної] партії МНР. У одного не сподобалася фотографія турецького богослова Саїда Нурсі", - розповів "Медузі" один з відрахованих студентів Сінан Чивтчи.

Вони розповіли також, що ставлення до них особисто різко змінилося вже 25 листопада, на наступний же день після того, як турецькі військові збили російський літак Су-24.

Розпочата кампанія торкнулася і кілька інших російських міст.

7 грудня з Воронезького інституту високих технологій (ОІВТ) відрахувано сімох студентів - громадян Туреччини "з-за академічну неуспішність"; так було повідомлено офіційно.

Студенти розповіли, що за день до відрахування їх зібрали в аудиторії і попросили написати заяву про те, що вони хочуть виїхати з Росії "за власним бажанням".

Деяким з відрахованих залишалося довчитися півтора роки, іншим — лише один семестр.

Реклама:

Головне сьогодні