Хірург з Чернівців створив вітчизняний пристрій для швидкого загоєння ран. Фото

— 12 січня 2016, 11:18

Хірург та доцент Буковинського медуніверситету Олександр Білик разом із однодумцями – працівниками колишнього заводу "Кварц" сконструювали спеціально помпу портативного розміру для швидкого загоєння ран, пише Чернівецький промінь.

Її використовують для загоєння ран за допомогою вакууму. Негативний тиск у рані створює спеціальна система, що складається з вакуумної помпи, яка автоматично підтримує у рані сталий негативний тиск, з відповідної пов'язки, дренажів тощо.

За словами лікаря, на відміну від помп іноземного виробництва, більшість із яких одноразові, нашу можна використовувати багато разів (що суттєво здешевлює її вартість), вона може працювати як на батарейках, так і на акумуляторах, більш потужна та має два режими роботи.

"Приміром, якщо у хворого стоїть дренаж у плевральній, черевній порожнині чи у сечовому міхурі, то помпа налаштовується на режим дренування, для якого задається інший рівень тиску. Таким чином вона є більш універсальною", - розповідає він.

Крім того, іноземні помпи продають з "рідними" перехідниками і комплектуючими, тому що-небудь у них замінити, подовживши тим самим термін служби апарата, неможливо. Натомість чернівецька систмема адаптована під трубки звичайних систем, які можна раз-по-раз замінювати. Зважаючи на ці особливості чернівецької помпи, її не потрібно купувати для кожного пацієнта окремо: кількох цілком достатньо, щоб на роки забезпечити потребу цілого відділення.

За словами керівника групи розробників Костянтина Палагути, над реалізацією ідеї працювали більше року. Коли все було готове, провели стендові випробування і випустили першу дослідну партію.

Наразі до клінічних випробовувань помпи приєдналися хірурги Дніпропетровська, Києва, Тернополя, Івано-Франківська та інших міст. На підставі їхніх пропозицій розробники модернізують свій виріб, однак про його серійний випуск іще не йдеться.

Реклама:

Головне сьогодні