Тест

Як виростити успішну дитину: 10 фактів про батьків, у котрих це дійсно вийшло

Недивно, що багато в чому це залежить від батьків, хоча є й винятки.

Про це пише The Insider.

Отже, коли сьогоднішні успішні люди були маленькими, то їхні батьки, швидше за все…

1. Привчали їх до хатньої роботи

"Якщо діти не миють посуд, це означає, що хтось миє його за них. І тоді вони позбавлені не лише роботи, а й розуміння, що робота має бути виконана, і що кожен із нас має робити свій внесок для загального вдосконалення", - сказала у своїй промові TED колишній декан Стенфордського університету та авторка книги "Як виростити дорослу людину" Джулі Літкотт-Хеймс.

На її думку, з дітей, у котрих є домашні обов’язки, виростають дорослі, які вміють співпрацювати з колегами, більш сильні до емпатії, здатні самостійно виконувати завдання.

"Через хатні справи – такі як виносити сміття, прати свої речі – вони розуміють: Я маю виконувати життєву роботу, щоби бути частиною життя", - підсумувала Літкотт-Хеймс.

2. Давали їм соціальні навички

Американські дослідники виявили кореляцію між соціальними навичками хлопчиків та дівчаток у дитсадочках та їхньою успішністю в дорослому віці. Дослідження, що тривало 20 років, довело, що соціально-компетентні діти, котрі змалку вміють співпрацювати, домовлятися, розуміти чужі почуття та вирішувати власні проблеми, мають більше шансів здобути вищу освіту та знайти хорошу роботу до 25 років.

Тоді як люди, чиї соціальні навички були нерозвинені в дитячому віці, мають вищі шанси стати пияками, бути заарештованими та не мати даху над головою.

3. Мали щодо них великі очікування

Очікування, які покладають на своїх дітей батьки, дуже впливають на їхні майбутні досягнення. Це з'ясували науковці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, провівши опитування серед кількох тисяч дітей, народжених у 2001-му році.

"Батьки, які бачили в майбутньому своїх дітей навчання в коледжі скеровують їх до цієї цілі, незалежно від їхніх прибутків та інших ресурсів", - зазначив професор Ніл Хелфон.

Серед дітей, котрі показали найгірші результати по стандартизованих тестах, лише 57% отримували від своїх батьків настанови щодо вступу до коледжу. А серед тих учасників, які впоралися з тестами найкраще, батьки бачили у вишах 96%.[L]

4. Мали хороші стосунки між собою

Дослідники з Університету Іллінойса встановили, що діти, які ростуть у висококонфліктних сім'ях, де батьки розлучені або перебувають у шлюбі, у дорослому віці мають менше шансів стати успішними, ніж ті, в яких тато й мама жили у злагоді.

Причому з цієї точки зору для дитини "корисніше" рости у неповній сім'ї, де єдиний дорослий – неконфліктна людина, ніж мати і тата, і маму, які між собою чубляться. У випадку розлучення батьків на дитину та її майбутнє дуже впливає те, чи вдасться їм налагодити між собою добрі стосунки, як часто бачитиметься з дитиною той із батьків, хто житиме окремо.

5. Мали хорошу освіту

Дослідження, котре провела в 2014-му році психолог із Мічиганського університету Сандра Танг, показало, що діти матерів із вищою освітою частіше вступають до вишів. Також дослідники виявили, що діти, чиї мами на момент їхнього народження були не старші 18 років, мають менше шансів здобути повну середню або вищу освіту.

6. Рано почали навчати дітей математики

Масштабне дослідження 2007-го року, яке охопило 35 тисяч дошкільнят США, Канади та Англії, довело, що раннє навчання математики – дуже важлива "частинка паззлу" освіти в цілому.

Якщо дитина йде до школи, уже знаючи цифри, їхній порядок, інші базові математичні поняття, це є запорукою не лише її майбутніх високих оцінок із математики. Читатиме така дитина теж краще.

7. Розвивали стосунки зі своїми дітьми

Дослідники вважають, що діти, чиї батьки у перші три роки їхнього життя проявляють чутливість до їхніх потреб та сигналів, належним чином реагуючи на них, створюють їм "базу впевненості", будуть успішнішими в навчанні та подальшому житті. Та й стосунки з татом і мамою матимуть кращі.

"…Інвестиції у ранні стосунки між батьками та дитиною можуть приносити довгострокові результати, котрі акумулюватимуться впродовж їхнього життя", - зауважив психолог із Університету Міннесоти Лі Рабі.

8. Були спокійні

На думку дослідників, кількість часу, котрий мами проводять поруч із дітьми 3-11 років, мало впливає на їхню поведінку, самовідчуття або майбутні успіхи. Але "інтенсивне материнство" або "гелікоптер не батьківство" дійсно можуть нашкодити.

"Материнський стрес, особливо коли мати стресована через те, що має жонглювати роботою та намаганням знайти час, щоби провести його з дитиною, насправді це може погано впливати на дітей", - підкреслила соціолог Кей Номагачі у розмові з The Post.

Ідеться про такий психологічний феномен як "заразність емоцій", коли дитина, ніби вірус, підхоплює від мами її емоційний стан, її виснаження та фрустрацію.

9. Вони ставили старання вище, ніж уникнення невдачі

Зі слів психолога зі Стенфордського університету Керол Двек, діти та дорослі мають два способи розуміння успіху. Авторка ж популярного блогу Brain Pickings Марія Попова пояснює це "фіксованим світоглядом" або "світоглядом розвитку".

Перший – це коли людина сприймає свій характер, свій розум та креативність як щось статичне, і успіх – як підтвердження своєї вродженої кмітливості. Тоді прагнення до успіху та намагання за будь-яку ціну уникнути невдачі стає способом підтримувати в собі відчуття, що ти розумний та вправний.

В основі ж "світогляду розвитку" лежить виклик, випробування, а невдача сприймається не як доказ не-розумності, а як трамплін для зростання.

Отже: якщо ми кажемо дитині, що вона добре впоралася з завданням, бо вона розумна, ми формуємо "фіксований світогляд". А якщо вона чує від нас, що має хороший результат, бо добре постаралася, то це вчить "світоглядові розвитку".

10. Вони працювали

Як відомо, дослідники з Гарвардської школи бізнесу нещодавно з'ясували, що дочки жінок, які працюють, мають вищі шанси зробити кар'єру та добре заробляти, порівняно з доньками домогосподарок. Що ж до хлопців, то з тих, чиї мами ходили на роботу, частіше виростають чоловіки й татусі, в котрих руки до хатніх справ ростуть із потрібного місця.

11. У них був високий соціально-економічний статус

Як вважає дослідник зі Стенфордського університету Шон Ріердон, на жаль, розрив у успішності між дітьми з заможних та незаможних родин, принаймні в Америці, став значно глибшим, ніж це було чверть століття тому.

Нагадаємо, тому, як правильно виховувати дітей, які небезпечні речі їм варто дозволяти, що таке гнучка система сімейного життя, присвячена серія виступів TED.