Чеський кінематографічний союз нагородив Сенцова спеціальною премією

— 18 січня 2016, 19:41

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Олена Іванців.

Члени союзу надіслали Олегу відкритий лист та вкорте нагадали про незаконне утримування Олега в Росії. Нагороду прийняли Amnesty International в Чехії, які передадуть її родичам Олега.

Чеський кінематографічний та телевізійний союз FITES сьогодні нагородив Oleg Sentsov спеціальною премією жюрі під час це...

Опубликовано Olena Ivantsiv 16 января 2016 г.

"Чеський союз кіно і телебачення FITES,z.s. вже неодноразово виступав за Ваше звільнення з російского полону. Нас дуже обурив несправедливий арешт сміливого колеги, українського режисера, російською окупаційною владою в Криму. Надсилаємо Вам цей відкритий лист до в’язниці та до відома влади Чеської Республіки, яка нам в листі заступника міністра закордонних справ Якуба Кулганка в березні 2015 року пообіцяла, що буде стежити за долею режисера Олега Сенцова та разом з владами країн Європейского Союзу буде вимагати Вашего звільнення. На превеликий жаль, ці спроби Європейського Союзу, незважаючи на протести міжнародної кінематографічної спільноти, досі не дали результатів, тому ми зібралися тут та нагадуємо, що наш колега, режисер Олег Сенцов, несправедливо провів ще одне Різдво та Новий Рік в російській в’язниці", - йдеться у листі.

Як відомо, кінорежисера Олега Сенцова 11 травня в Сімферополі затримали співробітники ФСБ. Згодом його було доправлено до московської в'язниці "Лефортово".

28 травня, директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс повідомив, що 27 травня українська сторона одержала від РФ ноту, в якій стисло інформується, що українці підозрюються в організації терористичної діяльності, підготовці злочинів, незаконному придбанні і носінні зброї.

Він наголосив, що Україна вимагає звільнити своїх громадян, оскільки злочини, які їм інкримінуються, є "абсолютним абсурдом".

Перебийніс заявив, що Консульський відділ Посольства України в РФ направив додатковий запит ФСБ Росії про надання дозволу на зустріч Сенцова і ще двох затриманих українців з консульським працівником.

7 липня Лефортовський суд Москви продовжив до 11 жовтня утримання під вартою українського режисера.

Північно-Кавказький суд РФ 25 серпня визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. У листопаді Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги на вирок визнав його законним і залишив у силі.

Олег Сенцов звинувачення заперечує. Кінорежисер на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні