"Всі підручники, замовлені за держкошт, доставлено у регіони", - Вяткіна

— 20 січня 2016, 13:14

Про це на прес-конференції заявила директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна.

За її словами, всі підручники - 334 назви, - загальним накладом 5573,7 тисяч примірників доставлені до департаменту освіти всіх ОДА.

"Коли підручники надходять до обласних управлінь освіти – це означає, що держзамовлення виконано", - уточнила чиновниця.

За інформацією департаментів освіти ОДА до шкіл доставлено близько 4 млн підручників для учнів 4-х та 7-х класів. Ще понад 1 млн – знаходиться на книжкових базах департаментів освіти і найближчим часом надійдуть до шкіл.

Водночас вона додала, що деякі видавництва справді не виконали держзамовлення і гроші на його виконання повернулися до держбюджету.

"Є відмова від шести підручників, вони не надруковані. З видавництвами розірвані договори", - сказала Вяткіна.

Йдеться про підручники "Історія України 7 клас" (автори Смолій, Степанков), "Хімія 7 клас" (Коваленко, Ляшенко), "Інформатика 7 клас, для шкіл з російською мовою викладання", "Всесвітня історія 7 клас, для шкіл з російською мовою викладання", "Хімія 7 клас, для шкіл з російською мовою викладання", "Географія 7 клас".

Вона уточнила, що до держбюджету повернулися 24,983 млн грн.

На запитання про причини невиконання держзамовлення, Вяткіна повідомила, що видавництва "Генеза" і "Видавничий дім "Освіта", наприклад, не встигали видати ці підручники у 2015 році через великий обсяг друку інших підручників. Крім цих двох видавництв, не виконали держзамовлення ще кільк менших.

Як відомо, у 2015 році на друк підручників із державного бюджету було передбачено 50% суми необхідної на ці цілі. Інші 50% мали бути профінансовані з місцевих бюджетів.

[L]За словами Вяткіної, у минулому році Інституту модернізації змісту освіти вдалося зекономити 80 млн грн. Ці кошти були передані, як освітня субвенція місцевим бюджетам на закупівлі решти 50% підручників.

Ще 38 млн грн. були передбачені для закупівлі підручників для малозабезпечених сімей, тому місцеві бюджети отримали 118 млн грн. Це 30% із 50%, які мали були профінансовані з місцевих бюджетів.

"Місцеві бюджети були готові перерахувати гроші минулого року, але ми не встигли б їх використати", - сказала чиновниця.

На запитання, коли у 2016 році будуть закуповуватися підручники по квоті місцевих бюджетів, вона відповіла: "Коли будуть сесії районних і обласних рад. Буде підійматися це рішення".

Вона уточнила, що місцеві ради "чекають, коли буде порядок використання коштів затверджений Мінфіном, а його ще немає".

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні