Марсохід Curiosity похизувався карколомним селфі

— 22 лютого 2016, 16:52

Ніщо на Марсі не дається легко – це стосується і вміння робити селфі.

Марсохід Кьюріосіті вже протягом 4 років знаходиться на планеті і нині переміщується активними дюнами Мартіан та Наміб, вивчаючи їх поверхню і вітри, повідомляє видання Time.

З першого робочого дня він надсилає "додому" карколомні фото нібито іржавих рівнин, вершин та навколишніх полів із валунами.

Найгірше марсоходові вдавалося сфотографувати себе.

Досі більшість знімків американських марсіанських кораблів з'являлися випадково. В об'єктив камери потрапляли протектори на колесах чи фрагмент екскаватора, і то випадково, коли апарат фотографував більш важливі для науки речі.

Селфі марсохода Curiosity. Фото NASA

Кьюріосіті складається з окремих частин – рухомих машин-картингів, основного кара та робота-лабораторії.

Завдяки розумній технології поєднання зображень і вправному керуванню роботизованою рукою, ми можемо побачити, як працює космічний апарат.

Фотографія марсохода складається із 57 фрагментів, відзнятих у січні. На борту апарата є багато камер. Історичний портрет зробила одна з них, вмонтована на руці – MAHLI або Mars Hand Lens Imager.

Контрольний модуль на Землі надсилав радіосигнали – команди, завдяки чому камера рухалась так, щоб захопити всі фрагменти космічного корабля, окрім самої автоматичної руки. Тому селфі-портрет Кьюріосіті лишився дещо неповним, але все одно прекрасним.

Проте не варто думати, що марсохід вміє лише розважатися. У той самий час, коли рука робила знімки, апарат вивчав склад поверхні у дюні Bagnold – широкій, вітряній, запиленій.

Дослідження ґрунту цієї області Марсу дозволять астрономам краще зрозуміти, що чекатиме на марсохід у горах.

Фахівці-мінерологи також зможуть дізнатися, які умови панували у цих пильних дюнах тоді, коли поверхня частини планети була занурена у воду мільярди років тому.

Реклама:

Головне сьогодні