Натисни кнопку і допоможи: волонтери готують мобільний додаток для порятунку

— 25 лютого 2016, 12:55

Проект втілює в життя команда благодійного фонду "АСАП ЕМС Хоттабич", яка вже кілька років евакуює і рятує поранених у зоні АТО.

Програма працюватиме в усіх містах України. Після скачування з Google Play Market під час першої реєстрації користувача проситимуть ввести телефон, імейл та своє ім'я. За бажання можна залишити не всі дані.

Найперше, що зможуть зробити користувачі – надіслати прохання про будь-яку допомогу: це раптове погіршення самопочуття, нещасний випадок, аварія, бійка, напад, інше порушення закону та навіть спущене колесо посеред траси.

"Ми задумали таку собі службу добра. Хочемо навчити людей бути чутливими до прохань про допомогу і показати, що вони будь-якої миті можуть відгукнутися", – пояснює ідею своєї команди керівник служби ASAP Rescue Ілля Лисенко (Хоттабич). На рахунку його та колег – сотні врятованих життів.

Програмний продукт (с) ASAP RESCUE & громадська організація 9 полюс

У програмі буде готовий перелік екстрених випадків, щоб повідомлення було майже миттєвим. Однак опцію розширеного опису подій теж передбачили.

Додаток дозволяє приєднати до виклику фото, відео чи аудіофайл – тож свідчення про те, що трапилося, буде доступним координатору програми і решті людей, які в ній зареєструвалися.

Виклик одразу позначиться на карті – розробка використовує GPS-дані з телефону, щоб дізнатись про місцезнаходження людини.

Після цього вона автоматично підтягує телефони місцевої поліції, швидкої допомоги, команди порятунку ASAP Rescue, Української служби порятунку чи військової комендатури – якщо людина перебуває у зоні АТО.

Натиснути на червону кнопку – і виклик обраної служби автоматично розпочнеться.

Програмний продукт (с) ASAP RESCUE & громадська організація 9 полюс

Інші користувачі також бачитимуть прохання про допомогу і координати потерпілого, тож зможуть допомогти, якщо вони у цей час знаходяться десь поруч.

Екіпажі ASAP Rescue будуть позначені на карті окремо від інших служб.

Телефон, прізвище, ім'я та імейл заявника будуть доступні лише координатору мережі – щоби уникнути незаконного і неконтрольованого збору особистих даних.

Розробники кажуть, що на початку роботи за заявами стежитиме одна людина.

Над створенням ASAP Rescue від осені працюють два програміста з Донецька – Сергій Кулібаба і Олександр Лушин. Загалом у команді фонду "АСАП ЕМС Хоттабич" шість працівників і волонтери.

Інтерфейс першої версії програми - ASAP Комендатура

До створення програми долучилась громадська організація "9 полюс".

Розпочалося все з додатку "ASAP комендатура", перший варіант якого з'явився у Google Play ще восени. Його створювали для зони АТО.

Однак потім рятувальники та їх "перший громадянський екіпаж" (дизайнери і програмісти) вирішили: нині допомога потрібна скрізь.

Пілотну версію додатку протестують вже зі кілька тижнів, а за місяць він з'явиться на мобільних платформах.

Розробники планують спочатку випустити версію для Android і одразу підготувати ще одну – для iPhone. Додаток буде безкоштовним для усіх.

Окрема версія з деякими змінами працюватиме там, де допомога потрібна військовим.

"Військова комендатура в зоні АТО працюватиме з модифікованою версією програми на планшетах. Дані про військові правопорушення, фото та інші мультимедіафайли будуть захищені. Їх бачитимуть лише працівники комендатури. Ми вже протестували систему і знаємо, що вона працює", – розповів Ілля Лисенко.

Реклама:

Головне сьогодні