У повній тиші. Як зрозуміти мову рук

Уявіть, що вас привели у колектив людей, які не чують?

Нічого не зрозуміло. Ви не в своїй тарілці. Вам не комфортно. Згадайте свої відчуття, якщо дивилися у 2014 році фільм "Плем’я" Мирослава Слабошпицького.

За таких обставин соціалізувати треба вас, а не людей, які мають вади слуху.

А що як так і має бути? Що, як суспільство необхідно вводити у спільноти людей з інвалідністю, з глухотою, сліпотою чи до інших "незахищених верств населення"?

Створювати умови їм, щоб не жили своїми невеличкими групами, не варилися у закритому середовищі і не були наодинці зі своїми проблемами, але паралельно ще й привчати інших до спілкування з ними.

За останній рік небайдужі українці зробили низку таких проектів, які інтегрують людей, що чують, у світ глухих.

Проект жестової відеопоезїї "Тиша" інтеграційного театру "Покажи"

28 січня виповнився рік, як актори театру із Запоріжжя популяризують жестову мову серед звичайного населення.

Починався проект три роки тому як ініціатива для дітей із вадами слуху.

– В цілому, в Україні немає якісного медійного продукту для людей із вадами слуху. Негативна радянська практика "приховування" людей з особливими потребами та відселення їх до спеціалізованих навчальних закладів, на жаль, тим чи іншим чином, продовжує існувати в суспільстві. Інтеграційні культурні програми, участь у яких братимуть як звичайні люди, так і люди з особливими потребами, зможуть змінити цю ситуацію, вважають активісти.

Для звичайних людей "Тиша" "озвучує" рядки поетів мовою глухих. Актори вважають, що так у творів з'явилося нове звучання, можливо навіть проникливіше за звичне.

Елементи жесту виконуються і сприймаються одночасно, в той час, як звуки слів послідовно досягають нашого вуха. Тому в жесті одночасно можна кодувати більше інформації у порівнянні з усним мовленням. Важливло робити медійний продукт жестовою мовою, а не тільки перекладати вже існуючі твори з російської чи української. Потрібно навчити людей сприймати жестову мову як повноцінну. Таку, якою можно ставити вистави, писати п`єси, вірші. Поки цього не роблять, пояснює одна з учасниць проекту Яна Сасіна.

Окремо у "Покажи" є підпроект "Тиша. Діти" - вірші жестовою мовою читають неймовірні юні актори.

– Ми хочемо показати людям, які чують, інший бік життя, до якого вони не дотичні: як спілкуються між собою люди з вадами слуху? Як вони сприймають мистецтво? Які засоби для вираження мають? зазначає Яна.

Громадська організація допомоги слабочуючим "Відчуй"

Реалізувала "Прості речі" для чуючих людей. Проект про те, як важливо вміти говорити прості речі і відчувати світ серцем.

Ідея народилася спонтанно і взяти участь у записі відео жестовою мовою запрошували друзів.

У кадрі перших роликів відомі люди – музикант Євген "Maneken" Філатов, радіо-ведуча Соня Сотник, майстер з пірсингу і шрамування Ігор Гружевський та журналіст Олексій Бобровніков. Проект буде продовжуватися.

Скоро "Відчуй" планують реалізувати інтеграційну акцію разом з мережею продуктових супермаркетів. В рамках цього проекту відвідувачам роздаватимуть листівки з малюнками жестів, які означають найчастіше вживані слова "привіт", "дякую", "будь ласка" тощо.

При громадській організації не лише готують діток до школи, зокрема, проводячи заняття з логаритміки і психологами.

Там також є курси жестової мови для всіх охочих, і навіть гурток жестової пісні.

"Вільна школа" для чуючих

У 2015 році активісти громадської організації "Центр громадянських ініціатив "Ми разом" зняли фільм "Спілкуйся".

У центрі сюжету реальна історія дівчинки Соні, яка, потрапивши на благодійній ярмарці на урок, так надихнулася вивченням жестової мови, що вдома по інтернету вивчала її сама.

А для практики розмовляла у супермаркеті "Ашан" з нечуючими касирами. Саме Соня знялася у головній ролі.

– Я була в шоці, і подумала, що це треба зняти і показати всім. Адже одне тільки бажання може перевернути світ спілкування чуючих з нечуючими. В результаті зйомок ми придбали собі в актив касирку, яка впроваджує свої ініціативи в нашій ГО, – розповідає голова правління Центру громадянських ініціатив "Ми разом" Олена Полозок.

6 лютого "Ми разом" розпочинає курс жестової мови у "Вільній школі" для чуючих. При ньому всі охочі зможуть відвідати також уроки жестової пісні, розмовний клуб та курси міжнародної жестової мови.

Недільна школа "Чути серцем"

Спеціально до Різдва українки Ольга Цивінда й Ніка Прохорчук виконали колядку "Ой, радуйся, земле" та щедрівку "Щедрик-щедрик, щедрівочка" супроводжуючи її мовою жестів.

Співала Оля, а показувала текст пісень Ніка.

– Надихнула нас Анна Блощинська і її недільна школа "Чути серцем", - зізнаються дівчата у підписі на каналі YouTube.

Недільна школа "Чути серцем" один з проектів духовно-просвітницького центру кафедрального собору УПЦ (галерея "Соборна").

У листопаді 2015 року школі для людей з вадами слуху виповнилось 5 років. При ній також є курси з вивчення жестової мови для усіх бажаючих.

Ліка Бугайова, кліп "Fly Away"

Молода українська співачка Ліка Бугаєва разом зі своїм гуртом Zetetics у 2015 році випустила однойменний альбом, та зняла кліп на пісню з нього мовою жестів:

– Мова жестів мені подобалася завжди, а після фільму "Країна глухих" з улюбленою Чулпан Хаматовою я зрозуміла, що хочу її вивчити. Це виявилося не так вже й легко, – розповіла співачка.

Ліка Бугаєва за освітою філолог. Вивчала англійську та іспанську мови.

– До вивчення мов ставлюся абсолютно спокійно і схоплюю їх нальоту, але з мовою жестів зовсім інакше. Деякі слова я знала, але більшість ні. Ми знайшли вчителя в Санкт-Петербурзі, який записав нам урок на відео, і я по ньому вчилася, розкриває подробиці запису вона.

Реклама:

Головне сьогодні