Торт львівської майстрині за галицькими рецептами виборов перемогу у Польщі

204
11 березня 2016

Учасниця з України представила суддям торт, який готували 2 місяці – від задуму і проектування макету до вибору технік випічки і декору.

Оцінювали солодкі вироби за 1600 критеріями.

Переможниця розповідає, що всі фігурки були їстівні, їх робили без використання штучних харчових компонентів.В українському торті використали 12 складних технік оздоблення – малюнки, ручна ліпнина фігурок, для яких створили особливу цукрову масу, покриття карамеллю, перехід з малюнка у 3D-фігуру, переходи кольору.

Одна із головних вимог конкурсу – щоб рецептуру торту можна було відтворити у домашніх умовах.

Презентаційний макет торту Роксолани Плахтій -1 місце виставки Sweet Expo, Варшава. Фото переможниці

Для конкурсу треба було виготовити окремо їстівний торт і окремо – макет, причому їстівний мав містити елементи макету і повторювати його стилістику.Польські судді також оцінювали ідею торту і тематику композиції.

В українському торті було чотири різні коржі і три креми: мигдалевий, класичний горіховий на основі грецьких горіхів та ще один – із додаванням львівської кави.

Нагорода Роксолани Плахтій з виставки Sweet Expo, Варшава. Фото переможниці

"Давні традиції львівської випічки – нестандартні, за ними до нас всі приїжджають. Я намагаюся зберегти їх, щоб українське не втратилося. На жаль, зараз намагаються спростити рецептуру, зробити легше, простіше, дешевше", – розповідає Роксолана Плахтій.

За її словами, за основу вона взяла рецепти своєї 85-річної бабусі, пристосувавши їх до сучасних технік і вимог.

Роксолана Плахтій (у центрі) з нагородою виставки Sweet Expo, Варшава. Фото переможниці

Конкурсний торт важив 1,5 кілограми, він їхав на оцінювання зі Львова до Варшави. На місці кондитер прикрашала його.

Перше місце забезпечило українській майстрині суддівське місце у конкурсі наступного року.

"Українська правда. Життя"



powered by lun.ua