Тест

НАСА: лютий побив температурні рекорди за 135 років. Кліматична мапа

Нові дані, зібрані зі звіту НАСА та підтверджені іншими групами дослідників, доводять, що комбінація ефекту Ель Ніньйо у тропічних водах Тихого океану та спричинене людиною глобальне потепління підвищило температуру поверхні планети до рівнів, які метеорологи не фіксували від початку спостережень – з 1880 року.

Ефектом Ель Ніньйо називають коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, яке значно впливає на клімат планети.

Дані НАСА показують, що у минулому місяці середня температура поверхні Землі була на 1,35 градуса за Цельсієм вищою від показників 1951-1980 років, повідомляє видання Mashable.

Цей рекорд, встановлений у лютому, б'є попередній – січневий. Тоді температура поверхні Землі була вищою за показники контрольного періоду на 1,14 градуса за Цельсієм.

Це означає, що температура у лютому 2016 року перевищила середньостатистичну найзначніше за всю історію спостережень НАСА.

Дані NASA/GISS

Попередній найтепліший лютий трапився у 1998 році. Тоді теж відзначалася активність El Niño.

Дані NASA/GISS, температурні показники поверхні Землі

Однак важливим показником впливу антропогенних факторів на температуру нашої планети є те, що цього року лютий був на 0,846 градуса теплішим, ніж лютий 1998 року, хоча ефект Ель Ніньйо спостерігали і тоді.

Дослідження говорять також про найвищий рівень CO2 в атмосфері за всю історію людства. І, відповідно, прогнозують найвищі температури за попередні 4 тисячі років.

Директор Інституту космічних досліджень НАСА імені Годдарда (GISS) написав у Твіттері, що "показники його вразили, хоча зазвичай він не коментує місячні температурні спостереження".

Супутники НАСА підтвердили встановлення температурних рекордів у атмосфері Землі в лютому.

За даними Університету Алабами, який знаходиться у Хантсвілі, середня температура атмосфери прогрілася на 0,83 градуси за Цельсієм сильніше, ніж зазвичай у лютому.

Показники також перевищили рекорд січня 2016 року, коли повітря було на 0,3 градуса за Цельсієм теплішим від усіх січнів.

Більшість аномальних потеплінь у Північній півкулі цієї зими фіксували у Сибіру, Арктиці та у деяких місцях у Центральній Азії, Канаді та на Алясці.

Тим часом в Арктиці через потепління фіксують рекордно низькі рівні льодового шару, такі самі дані науковці очікують побачити і в березні.