Всеукраїнські шкільні олімпіади у 8 та 9 класах під загрозою. Волонтери шукають кошти

— 16 березня 2016, 10:16

На четвертий етап олімпіади з фізики волонтери активно збирають кошти: із потрібних 80,5 тисяч грн нині вдалося знайти близько 58 тисяч.

Змагання мають тривати з 27 березня до 1 квітня в Івано-Франківську.

Про це "Українській правді. Життя" повідомив волонтер-координатор Олексій Цебро, який зголосився шукати фінанси для учнів.

За його словами, гроші потрібні на проїзд 90 учнів до місця проведення олімпіади, проживання і харчування дітей, а також на дрібні організаційні витрати, на кшталт канцелярського приладдя.

На добове проживання одного учня потрібно близько 50 грн, на харчування – 70 грн, на канцелярію – ще близько 25 грн.

ВІДЕО ДНЯ

"Як випускник 145-го фізико-математичного ліцею, я розумію, що таке втрата аудиторії для фізики у 8-9 класі. Школярі потім просто не повернуться до змагань із цього предмета. Вони підуть, наприклад, на математику", – вважає Олексій.

За даними волонтерів, які скоординувалися у Facebook і опікуються різними предметами, спонсорські кошти наразі знайдено для математики, хімії, інформатики, інформаційних технологій і частково біології.

В Інституті модернізації змісту освіти 16 березня у відповідь на запит повідомили, що "на сьогодні за спонсорські кошти до участі в змаганнях будуть залучені учні 8-9 класів з таких предметів: математика, інформатика, фізика, хімія, інформаційні технології, економіка та з мов національних меншин: угорська, румунська, новогрецька, польська і іврит".

Поки немає фінансової допомоги для історії, правознавства, географії, трудового навчання для 8 та 9 класів і біології для учнів 8 класу.

Грошей не вистачає не лише на всеукраїнські, а й на міжнародні олімпіади. Фото Depositphotos

Однак в Інституті модернізації змісту освіти, який відповідає за організацію олімпіад на місцях, не впевнені, що встигнуть знайти житло для учнів 8 та 9 класів, підготувати завдання і сформувати журі, якщо гроші на решту дисциплін навіть будуть знайдені.

"На перші олімпіади треба виїжджати 20 березня. Часу катастрофічно не вистачає, і навіть якщо кошти знайдуться, ми не знаємо, як встигнемо організувати їх. Треба провести відбірково-тренувальні збори на паралелі 8 і 9 класів, знайти місця, де проживатимуть діти і члени журі. Більш катастрофічна ситуація складається з міжнародними олімпіадами", – розповіла Начальник відділу організації конкурсів і подій Інституту модернізації змісту освіти Оксана Вернидуб.

За її словами, на всі Міжнародні олімпіади державних коштів також не вистачить: наразі є фінансування лише для 3,5 із 8-ми.

"Тих коштів, які виділила держава, вистачить на три чи, може, 3,5 олімпіади. Усього їх вісім. До них маємо провести відбірково-тренувальні збори, на які теж коштів немає", – додала Вернидуб.

Вони розпочинаються у травні, також триватимуть у липні і серпні, ще дві – восени.

В середньому на один міжнародний виїзд українським учням потрібно 400-500 тисяч гривень.

Цього року школярі мають їхати до Пакистану, Японії, Гонконгу, Швейцарії, Болгарії, Грузії.

Вони змагатимуться у знаннях з екології, фізики, математики, хіміки, біології, астрономії, географії та інформатики.

Раніше Міністерство освіти і науки видало наказ про скасування IV етапу Всеукраїнських олімпіад для 8-9 класів (№ 72 від 2 лютого 2016 року) – він стосувався усіх предметів, окрім української мови та літератури.

Однак згодом міністерство дозволило проведення олімпіад "за рахунок спонсорських коштів та інших джерел, не заборонених законодавством".

Тетяна Ушиніна, "Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні