"Янголи школи": успішні люди читатимуть лекції для українських школярів

— 21 березня 2016, 09:50

Невдовзі до українських шкіл завітають лектори, яких хотіли б бачити у себе провідні університети країни.

Новий освітній проект School Angels – це спроба зробити стару школу з традиційними уроками сучасною, цікавою, інноваційною.

Мета проекту, який поєднає заняття у шкільних класах та онлайн-платформу – допомогти дітям шукати себе зі шкільної парти, осучаснити школу, принести до неї ті необхідні знання про світ, які школярі не отримають на звичайних уроках.

"Ми хочемо відчинити двері світу, щоб діти побачили, як може скластися їхнє життя. Не дивилися лише на приклад батьків, і не дізнавались про це з телевізора. Розширити горизонти дитини, підготувати до того, що їй обов’язково знадобиться за межами школи – адже світ вже змінився", розповіла координатор проекту Сушко Анна.

До "команди янголів" увійшли доктори наук, бізнесмени, підприємці, люди мистецтва і науки, журналісти і громадські діячі, реформатори державного управління – всі ті, хто хоче ділитися своїм досвідом з дітьми.

Досвід – це не обов’язково лише історія професійного успіху. Це може бути також хобі, корисні навички та знання, які допоможуть школярам підготуватись до справжнього життя.

"Активність може тривати від 45 хвилин до цілого дня і передбачає три формати: лекція, бесіда на задану тему і тренінг з готовими матеріалами. Можна буде прийти і поспілкуватись з дітьми англійською, іспанською чи іншими мовами, подивитися разом фільми, зацікавити школярів сучасною літературою, яку не читають на уроках. Навіть намалювати картину. Інколи школа забирає у дитини бажання спробувати щось, поцікавитися, адже система оцінювання заганяє учня у межі і не мотивує, – додає кураторка.

Нині вже 150 лекторів зголосилися розповідати учням про цікаві речі. Фото psychologytoday.com

Нині вже вдалося знайти близько 150 учасників, які читатимуть лекції, і перетворити акцію на всеукраїнську.

Стати "янголами школи" вже зголосилися дитячий психолог Світлана Ройз, генеральний директор Ekonomika Communication Hub та шеф-редактор онлайн-ресурсу для бізнес-мам WOMO Ірина Рубіс, генеральний директор Uber в Україні Аркадій Верщебенюк, телеведуча і культурний діяч Анжеліка Рудницька, економіст, професор Піттсбурзького університету і співзасновник Vox Ukraine Тимофій Милованов.

До них також приєднаються експерт у сфері освітніх інновацій, творець проекту онлайн-освіти SkillsAcademy Марія Богуслав, заступник міністра аграрної політики і продовольства Владислава Рутицька та багато інших спікерів.

Тренери проекту обіцяють лекторам підтримку: вони навчать, як спілкуватися з дітьми. Та й під час уроків у класі обов’язково будуть присутні вчителі, котрі допоможуть налагодити комунікацію.

Уроки стануть активностями з малюванням, бесідами, фільмами і презентаціями. Фото nhpr.org

Команда School Angels запрошує приєднатися до них усіх, хто має про що розповісти малим українцям та хоче приділити їм годину-дві свого часу на місяць.

Звісно, кандидатури претендентів будуть затверджувати, щоб уникнути політичної чи релігійної пропаганди і сумнівних гостей. Але прийти до класу зможуть навіть звичайні літні люди, які, наприклад, вміють гарно читати українською.

Запросити до себе "янголів" вже схотіли школи у Київській області, Черкасах, Мелітополі, Шостці, Гадячі, Вінниці, Тернополі, Лисичанську, Городищі, Летичеві, Богуславі, Решетилівці та Львові.

Деякі самі обирали теми, які цікавлять їхніх учнів.

Проект запрошує школи долучитися і кликати "янголів" до себе. Зробити це можна безпосередньо на сайті.

Для шкільних викладачів теж передбачили окрему програму – вебінари з тренерами School Angels, котрі незабаром будуть доступні на сайті проекту. Фахівці розповідатимуть вчителям про сучасні інструменти для навчання.

Активісти називають свій проект громадським рухом. Ідея його створення належить громадському і культурному діячеві, засновнику Інституту самореалізації та екс-заступнику міністра освіти Олегу Дерев’янку.

У School Angels кажуть, що будуть вдячні за будь-яку допомогу: можна намалювати логотип, фотографувати активності у школах, поділитися цікавими ідеями.

Тетяна Ушиніна, "Українська правда. Життя".

Реклама:

Головне сьогодні